“Olen tottunut niin hyvälle”. Tämä on valitettavan usein ensimmäinen ajatukseni, kun taistelen asiakkaan toiveen ja painon välillä graafikon ominaisuudessa. Olen tottunut niin hyvälle yrittäjänä terveydenhuollon parissa, jossa homma rullaa kuin unelma ainakin meidän lääkärikeskuksessa. Mutta sitten on tämä yrittäjyyteni toinen puoli, graafinen suunnittelu. Ala, josta meemejä löytyy enemmän kuin niitä itse keksii edes etsiä. Viimeisimpänä naurahdin vähän kovempaa, kun näin meemin pienestä itkevästä tytöstä kynä kädessä tekstillä “ilmeeni, kun teen asiakkaani vaatimia muutoksia, ja tiedän sen pilaavan designin täydellisesti”.
Miksi yritykset eivät ole Googlessa?
Minua pyydettiin tarttumaan Huippumyynnin vieraskynään, kun kiukkusin somessa vaikeutta löytää suomalaista toimittajaa tuotteelle, jolle on kyllä kysyntää Suomessa. Olen etsinyt viime vuoden lopulta saakka yritystä, joka tuottaisi kukkakaupalle omalla printillä olevaa kukkapaperia rullalla (ei arkkeina) – eli “tapettipainajaa”. Löysinkin yhden toimittajan, jonka toiminta lopulta osoittautui täydeksi farssiksi. Kysymykseni kuuluu nyt, että eikö Suomessa kukaan muu paina kyseistä materiaalia (ecopaperille “tapettina” printtiä, rullana), vai onko ongelma siinä, että Google ei löydä yritystä, joka tekisi tätä?
Edelleen tänä päivänä valtaosa ihmisistä, myös ammatilaisista, etsii uusia tuotteita pääosin Googlen kautta. Ja valitettavan usein vastaan tulee “ei oota” kokeneellakin hakusanojen kanssa taiteilevalla ammattilaisella, sillä tuotteelle ei löydy Suomesta tuottajaa – tai nettisivut ovat niin surullisen vanhanaikaiset ja seo-optimointi sana, joka kuulostaa joltain scifielokuvien utopialta? Hyvät kanssayrittäjät, jos haluatte myydä tuotettanne, varmistakaa, että löydytte Googlesta ja mielellään ensimmäiseltä sivulta, sillä Googlesta sanotaan mm. näin: “paras paikka haudata ruumiita on Googlen toinen sivu, kolmannesta puhumattakaan”.
Mutta! Kauppa ei ole valmis vielä silloinkaan, jos löydyt Googlesta. Jos asiakas ottaa yhteyttä, jos asiakas tekee tarjouspyynnön, jos asiakas tilaa tarjouksen mukaisesti… Tuote pitäisi vielä toimittaa perille asiakkaan tilaaman mukaisesti. Sitten vasta kauppa toteutuu. Jos asiakas pyytää tilausvahvistusta, niin toimita tilausvahvistus. Jos asiakas kysyy, että mitä asioita pitää ottaa huomioon tilaukseen liittyen, niin kerro kaikki vähättelemättä asiakasta. Toimita tilattu tuote tilauksen mukaan, mikäli haluat saada maksun tuotteesta ja tehdystä työstä.
Tehkää itse painolaattanne!
Minun tapaukseni kukkapaperista kiehuttaa, ai että miten se kiehuttaakin! Tilasin asiakkaalleni tuotteen: ruskealle ecopaperille 1-värinen printti, rullana. Lähetin printtiä varten toimittajan toiveen mukaisesti PDFnä kuvion, josta sain repron (mikä vastasi lähestulkoon suunnitelmaani, muutaman millin kuvion siirrolla) – hyväksyin repron, hyväksyin hinnan ja toimituksen ja tilasin tuotteen asiakkaalleni.

Mitä asiakkaani sai? Asiakkaani sai vihaisen kuljetusliikkeen toimittajan (osoite oli annettu väärin), valkoista paperia (ruskeana tilatun sijaan), printin paperilla 5 kertaisena toistuvana, vähätteleviä viestejä toimittajalta, toistakymmentä sähköpostia ja puhelua yhteensä, laskun toimituksesta, ja lopulta kiukkuisen viestin, jossa todettiin “tehkää itse painolaattanne”. Ei näin.

Älä hauku asiakasta
Jos tilattu materiaali ei jostain syystä toimi/onnistu, niin ole yhteydessä tilaajaan ja selvittäkää miten saatte sen toimimaan siten, että molemmat ovat tyytyväisiä. Älä tuota tuotetta ennen kuin tuote on hyväksytty ja varmasti tilatun lainen. Älä hauku maksavaa asiakastasi. Älä myöskään vähättele tilaajaa, joka varmasti osaa vastata jokaiseen kysymykseesi, mikäli kysyt niitä ja ilmoitat mahdollisuuksien rajat selkeästi jo ensimmäisen kerran niitä kysyttäessä. Minulle nimittäin jäi erittäin ikävä tunne tästä kyseisestä toimittajasta, ja etsin jatkossa varmasti aina toimittajan toisaalta, enkä varmasti suosittele tätä toimijaa kenellekään. Mikäli tilattu tuote on jo lähetetty ja vasta monen s-postin jälkeen saan tietoon utelemalla ja viesti kerrallaan, että väri olisi pitänyt ilmoittaa Pantone U-värikartan mukaan CMYK-värien sijaan, painolaatan koko on olevinaan 44,44cm (halkaisija) vaikka todellisuudessa laatan koko onkin 75cm leveys ja 44,44cm korkeus, printtiin pitää olla 2mm reunukset aiemmin ilmoitetusta poiketen, paperia olisi kahta eri grammavahvuutta yhden ilmoitetun sijaan jne. jne.
Myyntiä tällä tavalla ei ainakaan saada, eikä yritykselle tulosta varsinkaan. Ja yrittäjänä itsekin totean aidosti surullisena, että kyseiselle toimijalle tuli tästä farssista vain miinusta: 300kg paperia hukkaan, toimituskustannukset toiselta puolen Suomea suuntaan ja takaisin (kun hakivat väärät paperit takaisin), laatan kulut jne., mutta viivan alle ei jäänyt heille mitään. Samoin tilaajan työaikaa on valunut hukkaan jo tunteja, asiakkaan paperintarpeesta puhumattakaan ja korvaavien yksittäisten rullien toimituskuluista asiakkaalle. Kuka tämän kaiken maksaa? Miksi markkinointi on kallista? Miksi yrityksille yksilöidyt tuotteet ovat harvinaisia pienempien toimijoiden kesken? Siksi, että tämä nykyinen toiminta ei vastaa kenenkään tarpeita tai toiveita, ja on jokaiselle toimijalle niin kallista, että eihän tässä ole mitään järkeä. Onko kysymys osaamattomuudesta vai laiskuudesta, vai pienempien yritysten pienten tilausmäärien vähättelystä? Miksi näin tapahtuu?
Sini Törönen
https://www.sinidesini.com/