Vinkkejä eri ikäisille myyjille 3: Kypsät myyjät

Viime viikkoina on annettu vinkkejä eri-ikäisille myyjille. Jos haluat edetä kronologisessa järjestyksessä, niin aloita lukeminen aloittelevista myyjistä ja tutki myös ohjeita aikuisille. Lue toki eteenpäin, jos nämä vaiheet ovat jo mennyttä elämää tai muuten vaan haluat pistää elämän risaiseksi!

Kypsä ikä voi pelottaa

Kypsän myyjän vaihe alkaa nuorimmilla iän pyöristyessä 40 sijaan 50 vuoteen, mutta hitaammin kypsyvillä vasta 50 vuoden tuolla puolen. Aikakaudelle on leimallista pienten lasten varttuminen ja lentäminen pois pesästä, jolloin aikaa vapautuu muulle puuhalle, ja moni ei tiedä mitä sillä ajalla tekisi. Viidenkympin villitykset johtavat joskus suoranaiseen hölmöilyyn.

Vanheneminen voi pelottaa, varsinkin jos hoksaa kuolevaisuutensa vasta keski-ikäisenä. Kasvanut vapaa-aika ja mahdollisuus vaikkapa kaljoitella arki-iltoina (teinien ruokkimisen sijaan) voi viedä turmioon, jos tyhjyyttä lääkitsee väärin keinoin. Joku pakenee tyhjyyttä uuteen suhteeseen. Totokin voi viedä mennessään. Mikäli kokee olonsa näköalattomaksi ja vielä kokee ettei kykene tai halua mitään uutta, on vaarassa luisua alamäkeen.

Pysy henkisesti nuorena

Edith Whartonin (ensimmäinen Pulizer-palkittu nainen) mukaan vanhenevien ihmisten ja siten myös kypsien myyjien riskinä on urautuminen. Jos tekee samaa päivästä toiseen, ikääntyy ennen aikojaan. Énsin urautumista ei huomaa, sitten kun sen huomaa siihen turtuu, ja lopulta vanhoista tavoista ei uskalla luopua tai niiden muuttaminen tuntuu aivan liian vaikealta. Kypsän myyjän kannattaa mahdollisimman nuorena pohtia haluaako olla ärtynyt tapohinsa jumahtanut kuusikymppinen, vai tehdä jotain elämäniloisena pysymisen eteen.

Kypsän myyjän täytyy uskaltaa muuttua ja pysyä uteliaana, vaikka vanhat tavat kuinka tuntuisivat tutuilta ja turvallisilta. Jostain pitäisi löytää kiinnostus pysyä kartalla ja kiinnostua maailman muuttumisesta. Vanhuus alkaa yleensä siitä, kun päättää olla vanha: lukuisat tutut ovat heti eläkkeellä päästyään – tai hui kauheaa, jo ennen sitä esim. 60 vuoden merkkipaalun kohdalla – alkaneet käyttäytyä kuten eläkeläiset kutsuen vanhuuden vaivat luokseen.

Vanhakin voi!

Moni kuvittelee virheellisesti olevansa liian vanha tekemään mitään muutoksia elämäänsä. Pahimmillaan olen kuullut jo nelikymppisten väittävän, että ovat liian vanhoja uuteen työpaikkaan, harrastukseen tai suhteeseen. Paskat! Jos olet 60-vuotias mies, on sinulla tilastojen valossa edessäsi vielä 22 vuotta (naisella pari vuotta enemmän), ja kun huomioidaan 60-vuotiaiden joukon vielä sisältävän ikänsä liikuntaa vältelleet, alkoholin liikakäyttäjät, tupakoitsijat ja muut riskiryhmät, havaitaan ikävuosia olevan edessä 25-30 mikäli omat elämäntavat ovat yhtään järjelliset. Miten niin ei muka ehdi?

Vanhakin voi saada aikaan. Mieleen tulee useampikin kaveri, jotka pistivät tohinaksi vasta kypsällä iällä. Sam Walton aloitti halpakauppaketju Wal-Martin rakentamisen 45-vuotiaana. Ray Kroc osti kuulun hampurilaisketjun McDonald’sin veljeksiltä 59-vuotiaana ja toimi ketjun toimitusjohtajana 71-vuotiaaksi, jolloin ravintoloita oli toista tuhatta ja ketju oli laajenemassa Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Älä kuvittele, ettet ehdi. Paras aika aloittaa olisi ollut jo, mutta toiseksi paras vaihtoehto on toimia tänään.

On myös OK olla haluamatta mitään uutta uraa tai vaikka nousukiitoa politiikassa. Painotan kuitenkin sitä, että jotain järkevää tekemistä on syytä olla.

Mitä kokeneet itse sanovat?

Jututin varmuuden vuoksi kahta kokenutta myyjää, joilla ei kummallakaan ole vielä aikomusta eläköityä vaikka se numeroiden puolesta olisi jo mahdollista (ja olisi ollut mahdollista jo pitkään!). Miten he näkevät myyntiuransa eläneen?

Pirkko kertoo asenteen ratkaisevan. Tietty ikä ei tarkoita sitä, että pitäisi alkaa sairastaa ja jäädä eläkkeelle tekemättä mitään. Jos ajattelee olevansa vanha ja ettei enää pysty, niin silloin on syytäkin olla tekemättä mitään!

Pirkon mukaan tekemällä töitä pysyy pirteänä ja hyvässä kunnossa. Itse hän ei järkevänä lopettaa töitä vielä pitkään aikaan, sillä hän pitää työstään ja myymisestä. Hän kertoo käyvänsä joka päivä metsässä hakemassa energiaa – ja eilenkin löytyi kantarelleja.

Myöskään Pasi ei aio lopettaa töitä lähiaikoina. Hän nauttii työstään eikä ota siitä stressiä. Kauppa käy paremmin kuin koskaan, mikä johtuu paradoksaalisesti siitä ettei hän ota paineita kaupan saamisesta. Hän kertoo, ettei asiakkaan ole pakko ostaa; hän on vain auttamassa asiakasta ja myy tarpeeseen. Pasia ei harmita, jos asiakas ei osta; häntä harmittaa vain, jos itse ei ollut riittävän hyvin valmistautunut tai vaikkapa vireystilan takia ei pystynyt antamaan parastaan.

Näkyvin muutos on työajan vähentäminen. Pasi käy asiakkaissa kolmena päivänä viikossa ja pitää säännöllisesti pitkiä lomia, mutta tekee silti saman tuloksen kuin aiemminkin. Hän kertaa, että tärkeintä menestykselle on ajatus siitä ettei asiakkaan ole pakko ostaa. Hän tietää kauppoja tulevan, kun kohtaa jokaisen asiakkaan omana itsenään, huomioi asiakkaiden erilaiset käyttäytymismallit, ja  ennen kaikkea keskittyy kuhunkin asiakkaaseen täysin. Tulevaisuudessa työaika saattaa vähentyä ja lomat pidentyä entisestään, mutta hänen on vaikea kuvitella kokonaan lopettavansa myyntitöitä. Sitä paitsi työ pitää terveenä!

Pasi kertoo vaihtaneensa parikin kertaa myytävää tuotetta, ja kannustaa muitakin kokeilemaan jotain uutta mikäli kokee leipiintyneensä nykyiseen työhönsä. Kokeneen myyjän on helppoa vaihtaa tuotetta, koska myyntitaidot ovat jo olemassa; kun vain alussa opettelee hyödyt kunnolla pääsee nopeasti kiinni rytmiin. Uusi homma tuo mukanaan draivia!

Milloin eläköityä?

Eläköityminen tuntuu itsestä ja myös jututtamistani kokeneista myyjistä jotenkin etäiseltä asialta. Ilmeisesti kaikki viihdymme myyntityössä, jolloin ei ole mitään syytä haluta pois työelämästä niin pian kuin mahdollista. Onneksi töitä saa tehdä niin vanhana kuin haluaa.

Olen huomannut monen eläkeikäisen myyjän peittoavan nuoremmat kollegansa mennen tullen. Vaikka jalka ei nousisi ripeästi eikä älykään enää ole yhtä terävä, peittoaa konkari nuoremmat silkalla kokemuksella. Vanhin myyjämme on yli 80-vuotias, mutta en keksi miksi hänen pitäisi eläköityä?  Antaa palaa vaan niin pitkään kun työ maittaa ja tuo sisältöä arkeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *