Viime viikolla aloitettiin juttusarja vinkeistä eri-ikäisille myyjille, ja pohdittiin mitä aloittavan nuoren myyjän kannattaa tehdä. Jos olet junnu, utelias tai haluat edetä kronologisessa järjestyksessä, niin aloita lukeminen siitä.
Lasken aikuisuuden alkavan siitä, kun myyjä tietää suunnilleen mitä hän haluaa tehdä. Jollakulla lamppu syttyy jo parikymppisenä, toinen taas hakee oikeaa suuntaa vielä neljänkympin tuolla puolen. Vaiheeseen liittyy useimmilla oleellisena osana myös parisuhteen vakiintuminen ja perheen perustaminen. Vaihe jatkuu yleensä viidenkympin tuolle puolen, jolloin nopeimpien lapset (ja joillain puoliso) lentävät pois pesästä. Karkeasti puhutaan ikävuosista 25 ja 55 välillä.
Valitse urapolkusi
Aloitetaan oman erikoisalan löytämisestä. Karkeasti vaihtoehtoja myyjän urapoluksi on muutamia:
- Puhelinmyyjä. Tämä soveltuu henkilölle, joka ei halua rampata asiakkaissa, tai ei koe saavansa mitään hyötyä kohdatessaan asiakkaan kasvokkain. Hyvänä puolena työ on paikkariippumatonta eli sitä on mahdollista tehdä kotosuomea suotuisammalta leveyspiiriltä. Osaava puhelinmyyjä tekee elannon jo 4-5h puristuksella, jolloin aikaa jää muulle elämälle. Kun suunta on selvä, voi halutessaan vielä erikoistua myyntiin, buukkaukseen tai johonkin muuhun myynnin alalajiin.
- Kenttämyyjä. Jotkut myyjät ovat parhaimmillaan päästessään naamakkain asiakkaiden kanssa. Toisten taas on pakko päästä liikkumaan. Onpa syy mikä tahansa, niin tässä tulee vaihtelua. Myytäviä tuotteita on paljon, ja on omasta osaamisesta sekä ammatillisesta kunnianhimosta kiinni myykö perustuotteita vai vaativampia kokonaisuuksia.
- Asiantuntijamyyjä. Tietyt myynnin positiot vaativat tarkempaa tuotetietoa, esimerkiksi monimutkaisempia projekteja myytäessä. Kansainväliseen myyntiin tähtäävä saattaa lukaista itsensä vaikkapa diplomi-insinööriksi, josta paperikoneiden tai matkapuhelinverkkojen myyjä saa tiettyä uskottavuutta. Yleensä tittelissä ei enää myyntiä mainita, vaan siinä lukee jonkin sortin Manager. Tässä kategoriassa menestyvä myyjä saattaa tienata enemmän kuin yrityksen toimitusjohtaja.
- Myyntijohtaja. Joillekin soveltuu parhaiten taustajoukoissa toimiminen ja myyntitiimin tukeminen. Kannattaa huomata, että hyvästä myyjästä ei välttämättä tule hyvää myyntijohtajaa, joten hommaan pitää tuntea jonkinlaista kutsumusta. Jos saat enemmän kiksejä kaverin kaupoista kuin omista, ei sen kummempaa analyysia kaivata. Huomaa, että keskinkertaisesta myyjästä, jonka taipumukset eivät koskaan mahdollista terävimmän kärjen saavuttamista myyjänä, voi tulla huikean hyvä myyntijohtaja!
- Myyntikouluttaja. Yksi suuntautumisvaihtoehto on myynnin kouluttaja. Tässäkin vaaditaan hieman erilaista otetta kuin myyntityössä tai myynnin johtamisessa. Joskus tämä tarkoittaa myös oman yrityksen perustamista, koska palkkahommia ei myyntikouluttajille ole hirveästi tarjolla.
- Yrittäjä. Yksikään firma ei pyöri ilman myyntiä, joten jos myyntitaidot ovat hallussa, on aloittaminen kertaluokkaa helpompaa. Jos pitää nimenomaan myynnistä, kannattaa harkita vaikkapa franchising-yrittäjyyttä, jolloin liiketoiminnan peruspalikat tulevat annettuina ja yrittäjä voi paremmin keskittyä siihen missä on hyvä (siis myymiseen). Toinen toimiva idea myyjälle on liittoutua 1-3 kaverin kanssa, jolloin jälleen itse voi keskittyä myymiseen ja kaverit heille sopiviin palikoihin. Yhtenä tärppinä voisi olla vakiintuneen, mutta myynnin puolella takertelevan yritystoiminnan ostaminen.
Levoton sielu voi pomppia yhdestä toiseen koko työuran, mutta usein jokin näistä miellyttää eniten, jolloin kannattaa harkita siihen keskittymistä. Kahdella jakkaralla taiteilu ei välttämättä ole järkevää: kuten venäläiset sanovat, ei kahta jänistä jahtaava saa lainkaan saalista. Minusta kannattaa keskittyä johonkin, jolloin siinä tulee väkisin hyväksi, jolloin työ on entistä mukavampaa ja myös ansiot nousevat korkeammiksi kuin poukkoilijalla.
Keskity
Kun oma polku on valittu, panostetaan siihen sivuille vilkuilematta. Kun junnuna on tehty kotiläksyt ja kokeiltu eri juttuja, ei tässä kohtaa edes tarvitse jossitella olisiko se puhelinmyynti sittenkin kenttämyyntiä kivempaa. Ei ole, kokeilin jo sitä, enkä pitänyt! Pitäisikö lukea KTM-paperit ja tähdätä Key Account Manageriksi Wärtsilälle? Ei pitäisi, kokeilin pari kurssia avoimen yliopiston puolella ja kansantalouden pänttääminen ei ollut kivaa!
Fokuksessa on siis kehittyminen omassa roolissa. Kannattaa keskittyä uusien taitojen opetteluun ja vanhojen oppien syventämiseen. Kehitä itsesi johtamista, ja omien töiden aikatauluttamista. Omaksu mestarin asenne, eli se ettet ikinä tule valmiiksi myyjänä, vaan opettelet koko ajan lisää.
Moni haluaa tässä iässä perustaa perheen tai syventää seurustelusuhdetta. Jotta tämä olisi mahdollista, pitää päivää lyhentää ainakin jos on tottunut olemaan 12 tuntia tien päällä, ja tämä on tulojen romahtamatta mahdollista vain, jos olet työssäsi parempi. Tässä kohtaa uraputkea on täysin mahdollista jäädä lapsen kanssa kotiin tulevien vuosien kärsimättä, kunhan näytöt sitä edeltävältä ajalta ovat kiistattomat. Ja jos olet kurinalaisesti laittanut sivuun 20-30% tuloistasi, ei parin vuoden sapatti tarkoita tinkimistä yhtään mistään.
Niin pitkään kun lapset ovat pieniä tai kouluikäisiä, kannattaa työpäivää pitää järkevänä. Kukaan ei ole tietääkseni katunut, että 14 tuntisia työpäiviä on kertynyt liian vähän. Sitä paitsi Parkinsonin lain mukaan työ täyttää aina koko työpäivän, onpa se sitten 6- tai 12-tuntinen.
Priorisoi tekemistä, niin saat aikaan ihan saman tuloksen lyhyemmässä työpäivässä. Prospektoi paremmin, tapaa parempia asiakkaita, tee suurempia kauppoja. Suosittelen tähän elämänvaiheeseen – tai oikeastaan kaikkiin elämänvaiheisiin – Gary Kellerin erinomaista kirjaa The One Thing. Kun teet vähemmän, saat aikaan enemmän!
Ymmärrä mitä pitää priorisoida
Priorisointi korostuu muillakin elämän osa-alueilla. Parisuhde ja lapset tarkoittavat väistämättä tinkimistä omasta ajasta, joten et pysty tekemään kaikkea sitä mitä ennen ehdit tehdä. Liikunta, terveellinen ruoka ja riittävä uni ovat ainoa joista ei missään nimessä voi karsia kaiken muun romahtamatta. Samoin säännöllistä säästämistä ei kannata lopettaa edes tiukimpina vauvavuosina, jottei hyvä tapa katoa (säästämisprosenttia voi hieman laskea, ja toki säästöjä saa ja pitääkin käyttää välttämättömiin hankintoihin). Reissata voi ehkä vähän harvemmin, harrastuksia joutuu karsimaan, ja verkostoitumisessakin joutuu miettimään mihin ehtii ja kannattaa osallistua.
Ruuhkavuosista puhuminen on minusta harhaanjohtavaa. Ruuhkaa tulee vain, jos ei priorisoi, ja yrittää tehdä saman mitä nuorempana. Vanhaa väsyttää ja perhe-elämän vaatimukset vaativat veronsa.
Mutta mitä oikeasti vanhoille myyjille kuuluu? Ensi viikolla mennään vieraalle alueelle ja pohditaan vinkkejä myyjän viimeisille vuosille.