Vahva Erik Bertrand Larssen livenä

Erik Bertrand Larssen on norjalainen henkinen valmentaja, jonka kolme kirjaa Paras, Helvetinviikko ja Vahva ovat kaikki useampaan kertaan luettuja. Hänen oppinsa ovat yksinkertaisia ja kirjat helppolukuisia, mutta juju onkin näiden yksinkertaisien asioiden toteutuksessa.

Omalla kohdalla olen varmistanut oppien perillemenon ryhmäpaineen avulla. Olemme vetäneet muutaman samanhenkisen kaverin kanssa intensiivijaksot jo pariin kertaan, jolloin opit tulee vietyä käytäntöön ja samalla saa mahdollisuuden oppia toisilta. Toissavuonna ohjelmassa oli Helvetinviikko, jolloin viikon ajan pyritään olemaan paras mahdollinen versio itsestään (hyvää ruokaa, treeniä, riittävästi unta, ei somea, ei tv:tä, enemmän aikaa läheisille jne.). Viime keväänä taas harjoiteltiin henkistä vahvuutta 16-viikon mittaisella jaksolla. Yllättäen viikonlopun aikana virisi ajatus seuraavasta osasta…

Vuoden vahvin Keynote Larssen

Larssen vieraili menneenä viikonloppuna Helsingissä Suomen Nuorkauppakamarien kansallisen vaalikokouksen Kasva!2018 pääpuhujana. Ennen Key Note -puheenvuoroa pääsimme jututtamaan herraa ”Vahvat Viikot”-porukkamme voimin. Kerroimme kokemuksiamme kirjojen inspiroimista viikoista ja saimme vastauksia kysymyksiimme. Mahtava kaveri!

Huippumyyjä ja Huippuvalmentaja
Erik Larssen on leppoisan rento ja asiastaan innostunut valmentaja, jonka kanssa olisi mielellään vaihtanut ajatuksia pidempäänkin. Harvoin tulee fanikuvia otettua, mutta nyt oli pakko!

Larssen yllätti meidät kertoessaan vetävänsä puheet ilman sen suurempaa suunnitelmaa, vähän fiiliksen ja yleisön mukaan. Kuulimme myös työn alla olevasta uudesta kirjasta, joka keskittyy päivän ensimmäiseen tuntiin. Hyvä startti takaa hyvän päivän, joten odotan lähikuukausina ilmestyvää teosta mielenkiinnolla.

Larssenin show oli rautaa niin esiintymisen kuin sisällönkin suhteen. Presentaatio oli vahva ilman kalvosulkeisia tai mitään visuaalisia apuvälineitä; homma toimi karismaattisen esiintyjän varassa ja yleisö pysyi hereillä mukaansatempaavien, oivalluttavien tarinoiden kautta. Esitys toimii itsessään eikä sisältänyt liikaa päällekkäisyyksiä kirjoihin, joten nyt löytyi uusi nimi suosikkipuhujien listalle. Tätä lisää!

Ihminen päättää elämästään

Esitys väänsi rautalangasta hyvältä tuntuvan elämän perusteet, jotka ihminen päättää itse. Jos tekee OK valintoja ja tyytyy siihen mikä on ihan OK, ei koskaan saa fantastista elämää. Ainoastaan sen kuuluisan epämukavuusalueen kautta pääsee huipulle, mitä sitten ikinä haluaakaan. Ihmisen pitää laittaa itsensä tekemään ikäviä juttuja, jotta saa onnistuessaan hyvän fiiliksen. Jos ei jaksa lähteä lenkille, ei koskaan saa lenkin jälkeistä voittajafiilistä. Loistavalta tuntuva elämä syntyy kontrastien kautta.

Larssenin mukaan suurin osa ihmisistä ei tunne arvojaan eikä heillä ole tavoitteita. Miten voi saadaa mitään fantastista aikaan, jos et tiedä mikä sinulle on tärkeää ja mitä haluat saavuttaa?
Larssen käski miettiä minkä vuoksi on valmis taistelemaan. Hän myös muistutti, että taistelu käydään päivittäisessä treenissä, eikä vasta olympialaisissa. Mestaruus vaatii sen, että antaa joka treenissä kaikkensa. Mitä tapahtuisi, jos tekisit kaiken mihin lähdet 100% teholla 70% sijaan?

Larssenin filosofia sivuaa stooalaisuuden ajatuksia. Vaikka et voi vaikuttaa olosuhteisiin, voit kuitenkin vaikuttaa siihen mitä ajattelet ja kuinka reagoit. Larssen kertoi esimerkin erikoisjoukkojen harjoituksessa, jossa hänen taistelutoverinsa Ingvar oli nautiskellut kaiken kurjuuden keskellä kuivista jaloistaan muiden keskittyessä ankeisiin asioihin. Jokaisesta tilanteesta pystyy löytämään jotain positiivista.

Larssen herkisti yleisön tarinoillaan ja useammallakin katsojalla silmäkulma kostui. Hän sai aikaan tunteen, mikä muutokseen aina vaaditaan. Uskon monen kuulijan miettivän jälkeenpäin elääkö hän kuten haluaa ja pitäisikö sittenkin päättää tehdä jotain hienoa niiden ihan OK juttujen sijaan (ja tehdä se nyt, eikä sitku). Uskon monen myös unohtavan epäonnistumisen pelon ja tarttuvan toimeen riippumatta siitä mitä muut ajattelevat. Vahva esitys.

Larssen lavalla
Larssen vetosi yleisöön omalla kasvutarinallaan ja sai tunteet pintaan. Nykyisin mies on ostettu valmentamaan Arctic Securitiesin henkilöstöä täysipäiväisesti, joten Larssen livenä on harvinaista herkkua. Tyhjennä kalenteri jos saat mahdollisuuden päästä katsomoon.

Vahva vitonen

Larssenin tunti tiivistettynä yhden käden sormiin:

  • Jos et usko siihen mitä teet (eli se ei ole arvojesi mukaista), niin tee jotain muuta. Jos et tiedä arvojasi, niin nyt on korkea aika määrittää ne (Vahva-kirjassa on mainiot ohjeet)

  • Päätä mitä haluat ja aseta konkreettinen tavoite

  • Muista, että menestys ei tarkoita isoa muutosta kertarysäyksellä, vaan kurinalaista tekemistä ja pieniä muutoksia yli ajan. Siis suomeksi jatkuvaa harjoittelua.

  • Kun teet jotain, tee se sataprosenttisesti

  • Kuolema on elämän paras keksintö. Muista eläväsi vain kerran: tee jotain hienoa, äläkä mieti mitä muut ajattelevat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *