Tee sitä minkä osaat parhaiten

Itsensä kehittämisessä näkee kahta koulukuntaa: yhden mielestä kannattaa keskittyä heikkouksien paikkaamiseen ja toisen mielestä vahvuuksien kehittämiseen. Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

Mielestäni parempaan tulokseen pääsee keskittymillä omiin vahvuuksiin. Jos on kääpiön geenit, tie mestaridonkkaajaksi on mahdoton vaikka tekisi mitä.

Asia on matemaattisesti päivänselvä. Kun käyttää enemmän aikaa siinä, missä on hyvä, pääsee entistä parempiin tuloksiin. Tähän päästäkseen ongelma-alueilla rämpiminen vain täytyy minimoida, esimerkiksi uravalinnan keinoin tai ulkoistamalla kivireen veto.

Bonuksena myös elämästä tulee mukavampaa kun isompi osa ajasta kuluu alueella, jossa on luontaisesti hyvä. Elämä on liian lyhyt siihen, että viettää työajan hommissa jotka pääsääntöisesti kyrsivät.

Tee sitä minkä osaat parhaiten

Miten myyjä voi hyödyntää paremmin omia vahvuuksiaan? Tässä muutama esimerkki mitä kannattaa ja mitä ehkä ei kannata tehdä.

  1. Jos olet parhaimmillasi tapaamisissa kasvokkain, niin mikset palkkaisi buukkaria? Varsinkin jos puhelin painaa ja homma muutenkin kyrsi, niin on typerää käyttää 2-3 päivää viikossa tapaamisten sopimiseen kun huippubuukkari selviäisi hommasta päivässä.
    Ja vaikka pomo ei ymmärtäisi työnjaon järkevyyttä, niin mikä estää itse palkkaamasta buukkaria? Kun myynti nousee 30% niin lupa kyllä heltiää.
  2. Jos taas olet hyvä puhelimessa, niin miksi ihmeessä hakeutuisit hommiin jossa ollaan asiakkaan kanssa kasvokkain? Unohda F2F-tapaamiset ja keskity puhelinmyyntiin. Puhelimessa tehdään aivan yhtä vaativaa myyntiä, ja bonuksena liikkumisen vaiva jää pois.Itse en ole varsinainen ihmistuntija, joten kentällä en ole koskaan saanut suhteellisesti yhtä hyviä tuloksia kuin puhelimessa. Tuskin olen ainoa.
  3. Jos olet hyvä myymisessä, niin miksi haaveilet esimiestöistä? Parhaalle myyjälle tarjotaan usein esimieshommia, vaikkei myyjänä menestyminen korreloi oikeastaan millään lailla johtajana menestymisen kanssa. Sitä paitsi homma menee usein pieleen, kun puolinarsisti-Pertti pakottaa muut myyjät toimimaan kuten hän, ja ihmettelee kun Sirkka ei saakaan samoilla konsteilla kauppaa. Moni myyjä näkee myös ”ylennyksestä” kieltäytymisen hankalana, vaikka tunnistaisi oman soveltumattomuutensa pestiin. Jos tuntuu, että tämä homma on nähty, eikä esimieshommat napostele, niin parempi ratkaisu on hankkia jotain vaativampaa myytävää.
  4. Jos kärsivällisyys ei riitä paperitöihin, niin sekään ei ole ongelma – asian voi ulkoistaa. Itselläni kävi aikoinaan joka perjantai sihteeri kirjoittamassa puhtaaksi viikon muistiinpanot muistivihosta asiakashallintajärjestelmään, ja valmistelemassa seuraavan viikon tapaamisten materiaalit. Itse pystyin keskittymään kalenterin täyttämiseen ja saatoin luottaa kaiken tarvittavan olevan varmasti mukana (pilkunviilaus ei kuulu myöskään vahvuuksiin). Nopeasti laskien vapautin 5-10% lisää työaikaa, jolla kuittasi enemmän kuin hyvin syntyneen kustannuksen.
  5. Viimeisenä kannattaa muistaa, että jos et osaa myydä, niin aina voit ryhtyä myyntikouluttajaksi. Tosin koulutusmyynti ehkä kannattaa ulkoistaa. 😆

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *