Tavat vievät tulevaisuuteen

Kirjoitin viime syksynä blogiin arvostelun James Clearin Habits-kirjasta. Herran tapoihin kuuluu lähettää sanaa viikonvaihteeksi, ja uusi formaatti on toimiva: 3 ideaa, 2 lainausta ja 1 kysymys. Ensimmäisen uutiskirjeen kysymys oli selkeä:

Vievätkö nykyiset tapani minut haluamaani tulevaisuuteen?

Kysymys on niin loistava, että pysyvän arkistoinnin sijaan uutiskirje sai jäädä sähköpostin ”action”-kansion piikkipaikalle muistutukseksi. Printtasin kysymyksen myös jääkaapin oveen.

Myyjän elämään tavat vaikuttavat erittäin paljon. Meidän huippumyyjistä muutamalla on tapana saattaa projekti päätökseen aiemmin kun on sovittu. Heidän tapansa on aloittaa soittotyö heti aamulla, ja jatkaa sitä sinnikkäästi koko päivä. Välillä kuulen äänestä, että projekti vähän kyrsii, mutta se ei vaikuta tekemisen tahtiin.

Toisilla taas on hankalaa saada työ tehdyksi sovitussa aikataulussa. Projektin venymiselle löytyy erilaisia syitä, jotka eivät ikinä riipu itsestä (ne eivät kuitenkaan ole hidasta aktiivista Facebookin päivittämistä). Työpäivä on tapana aloittaa vähän myöhemmin ja lopettaa ensimmäisen tekosyyn kohdalla. Lienee selvää kumman myyjän tulevaisuudessa näkyvät suuremmat ansiot.

Suurin muutos tulee pienistä jutuista, joita ihminen alkaa noudattaa. Päätin aikoinaan käyttää aina portaita hissin sijaan, kun ajattelin sen olevan tehokas tapa lisätä arkiliikuntaa. Tavan oppi nopeasti, ja 15-20 vuoden jälkeen tapa on niin syvälle pinttynyt, että hissiin meno suorastaan kyrsii silloin kun ympäristön paine sen käyttöön pakottaa (en kehdannut rouvaketta pakottaa nousemaan lomalla 30 kerrosväliä). Portaiden noususta on tullut tapa – ja suorastaan nautinto!

Ihmisen pääkoppa tykkää rutiineista ja haluaa tehdä asiat samalla tavalla. Jos esimerkiksi puhelin painaa ja taistelet aamun ensimmäisen soiton kanssa joka päivä, niin tavasta voi löytyä tähän apu. Ota vaikka kaveri mukaan ja sovi soittojen aloitus joka aamu tasan kello 8:00 jouluun saakka. Tavan syntyminen kestää parista viikosta pariin kuukauteen, joten todennäköisesti jo lokakuulle tultaessa huomaat soittojen alkavan kivuttomasti. Joulukuussa et tarvitse kaverin kannustusta, ja saatat huomata, että takaraivossa on pieni ärsytys jos et pääsekään soittamaan heti aamusta. Hyvä tapa on juurtunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *