Viime viikolla arvioitu Willpower jäi pyörimään mieleen. Kirjassa on paljon hyödyllisiä täsmävinkkejä, jotka kannattaa laittaa täytäntöön. Miten tehtävälista kannattaa laatia? Miten varmistan työtehon ja vältyn somen houkutuksilta? Jopa lastenkasvatukseen löytyy erinomaista oppia!
Kirjan lopusta löytyi kätevä kertauslista tahdonvoiman ylläpitämiseen. Se on niin hyvä, että päätin sanoittaa sen uudelleen ja lisäsin joukkoon myös omia oivalluksiani. Tässä tahdonvoiman kymmenen käskyä.
Tahdonvoiman 10 käskyä
- Terve ja tahdoinvoimainen sielu viihtyy terveessä ruumiissa. Nuku riittävästi ja syö terveellisesti, niin voit paremmin ja jaksat enemmän. Silloin teet myös parempia päätöksiä.
- Tunne rajasi. Tiedosta kaikkien päätösten kuluttavan tahdonvoimaa. Ymmärrän kirjan luettuani ihmisiä, jotka lounastavat aina samassa paikassa (kenties syövät aina saman annoksenkin), ja käyttävät aina samoja vaatteita. Suosimalla tuttua ja turvallista päivästä toiseen energiaa säästyy päätöksentekoon kriittisissä asioissa.
- Tee isot päätökset oikeaan aikaan. Tunnista lopahtanut tahdonvoima, ja pidättäydy suurista päätöksistä. Yksi konsti on syödä jotain terveellistä ja tehdä päätös puolta tuntia myöhemmin, jotta kropassa on energiaa ajatteluun. Muuten oikaiset.
- Tavoittele hidasta muutosta. Ei kannata lopettaa tupakanpolttoa, viinanjuontia ja vieraita miehiä samaan aikaan, et pysty siihen. Muuta mieluummin yksi pieni asia kerrallaan, ja siirry seuraavaan vasta kun olet tehnyt siitä tavan. Kirjoita tavoitteesi ylös ja etene riittävän pienin askelin. Ei kannata tavoitella 20 kilon painonpudotusta ensi kesään mennessä, vaan mieluummin muuttua ihmiseksi jonka tapana on syödä terveelliseksi. Varo suunnitteluharhaa.
- Käytä todo-listaa. Kirjoittamalla huolenaiheet ylös, saat ne pois mielestäsi. Kaikki mielessäsi pyörivät asiat rasittavat tahdonvoimavarantoasi. Muista kirjata tehtävä ylös sellaisessa muodossa, että siihen on helppo tarttua: listalle kannattaa laittaa epämääräisen merkinnän ”talvirenkaat” sijaan merkintä ”varaa aika rengasliikkeestä”.
Tsekkaa tästä jutusta toimiva tapa: GTD (Getting Things Done). - Antaudu houkutuksille myöhemmin. Täydellisen kieltäytymisen sijaan kannattaa lykätä nautintoa. Kun mielesi tietää mieliteon täyttyvän myöhemmin, pystyt paremmin keskittymään senhetkiseen tehtävääsi ja saat rauhan himolta. Syö siis suklaata vasta illalla. Tsekkaa some vasta ruokatunnilla. Surffaa kissavideosivuilla vasta työpäivän jälkeen.
- Hyödynnä Jos – niin -strategiaa. Hankaliin tilanteisiin voi varautua etukäteen. Jos olet päättänyt syödä terveellisesti ja pelkäät tiimipäivän päättyvän kinkkiövereihin, niin voit etukäteen päättää miten toimit: Jos menemme tiimipäivänä kiinalaisen ravintolan buffettiin, otan pääruokaa yhden annoksen ja vältän friteerattuja ruokia. Tätä voi soveltaa moniin tilanteisiin: Jos löydän kaupasta kivoja vaatteita, ostan vain ne mihin lompakon käteinen riittää. Jos iltapäivällä väsyttää, käyn silti lenkillä, mutta minulla on lupa kävellä.
- Pidä kirjaa tuloksista. Painonpudottajan kannattaa punnita itsensä joka aamu. Myyjän kannattaa kirjata kunkin päivän soittomäärä. Himoshoppailijan kannattaa kirjata ylös kaikki menot.
- Palkitse itsesi onnistumisista. Tähtää tavoitteeseen ja palkitse itsesi sen jälkeen. Kun saavutat päivän soittotavoitteen, liimaa papukaijamerkki työpisteen seinään, ja käy kollegan kanssa yhdellä aina kymmenen papukaijamerkin yhteistavoitteen täytyttyä (alkoholitonkin käy).
- Ota kaveri mukaan. Kirjassa todettiin monta hyötyä kaverista. Esimerkiksi kahden vanhemman kodissa kasvaneet lapset pärjäävät paremmin, kun valvovia silmiä on useampia. Jos isällä menee hermot huonoon käytökseen, niin äiti jaksaa ohjata vintiötä, ja toisin päin.
Matkakumppanin houkutteleminen mukaan muutoksen tueksi auttaa, mitä ikinä haluatkin saavuttaa. Kaverin kanssa toimimalla tuplaat onnistumisen mahdollisuuden sosiaalisen paineen myötä. Haluat näyttää hyvältä ja pitää sanasi. Kaveri kannustaa heikkona hetkenä. Kaverin kanssa on hauskempaa.
Myyjän kannattaa valita siipimies, jonka kanssa sparralla omaa tekemistä. Miten sinä soitat? Miten olisi hoitanut tämän asiakkaan tilanteen? Mitä tavoitteita asetamme ensi viikolle?