Tahdonvoima riittämään!

Tahdonvoima on luonnovara, jota kaikilla on liian vähän. Vaikka kuinka suunnittelee tekemisensä, niin totuuden hetkellä tahdonvoima ei riitäkään. Reissupäivän jälkeen ei jaksakaan lähteä lenkille, vaikka aamulla niin päätti tekevänsä. Terveellinen iltapalakin vaihtuu salakavalasti olueen ja makkaraleipään. Myyjäpolo päättää muuttaa tapansa heti huomenna. Ihan varmasti onnistun tällä kerralla!

Roy F. Baumeisterin ja John Tierneyn klassikko Willpower vuodelta 2011 valikoitui lukuun nälkävuoden mittaisesta lukujonosta aivan liian myöhään. Sisältö on täyttä timanttia, ja kirja antaa täsmävinkkejä tahdonvoiman valjastamiseen sekä itsensä pitämiseen haluamallaan polulla. Miksen ole tajunnut lukea tätä aiemmin?

Willpower

Tahdonvoima on ehtyvä luonnonvara

Kirja starttaa tutkimalla tahdonvoiman ehtyvyyttä. Kaikki päätökset ja pinnistelyt ehdyttävät tahdonvoimapankkia, ja lopulta ihminen lankeaa lähes väkisin. Kun viettää iltapäivän tylsässä palaverissa esittäen kiinnostunutta, poikkeaa todennäköisemmin kotimatkalla Mäkkäriin.

Kaikkea ei voi tehdä kerralla. Tutkimuksissa on havaittu, että opiskelijat saavat joko läksyt tehtyä tai soluasunnon siivottua, mutta hyvin harvoin molempia samaan aikaan. Tahdonvoima ei yksinkertaisesti riitä. Jos haluat nostaa myyntisi uudelle tasolle ja kehittää taitojasi ihan viimeisen päälle, kannattaa kenties aloittaa projekti siivoojan palkkaamisella. Ehkä kannattaa myös odottaa, että isotädin perunkirjoitus saadaan alta pois.

Tahdonvoiman ja itsehillinnän reservit ovat suurimmillaan levänneinä ja kylläisenä. Tuomari ei päästä vankia ehdonalaiseen juuri ennen lounastaukoa tai iltapäivän lopulla, ja samasta syystä tärkeää palaveria ei kannata sopia näihin rakoihin. Myöskään puolison kanssa ei kannata nostaa ongelmia esiin nälkäisenä ennen iltaruokaa, vaan vasta sen jälkeen.

Tahdonvoiman rajallisuus tarkoittaa muutoksen tekemistä pieni pala kerrallaan. Et voi samaan aikaan muuttaa radikaalisti työtapojasi, aloittaa kuntoilua ja lopettaa tissuttelua. Pakka leviää väkisin.

Rakenna rutiini, niin tahdonvoima riittää

Yhden pienen asian muuttaminen sen sijaan onnistuu. Muuta yhtä asiaa työpäivässä, esimerkiksi ota joka aamun aluksi aina 5 kylmäsoittoa. Kun saat tehtyä siitä tavan, josta poikkeaminen aiheuttaa epämukavuutta (ja siis tavasta poikkeaminen ja soittojen väliin jättäminen vaatii tahdonvoimaa), olet valmis seuraavaan muutokseen.

Rutiinit säästävät tahdonvoimaa. Kun joka aamu käyt ensin lenkillä, syöt samanlaisen terveellisen aamiaisen, ja vielä suihkun jälkeen pukeudut samanlaiseen sotisopaan ennen viittä kylmäsoittoa, olet selvinnyt aamusta kuluttamatta lainkaan tahdonvoiman reservejäsi. Viiden soiton valmistuessa energiapankki on edelleen täynnä. Päivän aikana jaksat paremmin ja saat väkisin enemmän aikaan.

Tahdonvoiman säästäminen auttaa pitkin päivää. Äämuäreä puoliso ja huonosti heräävät lapset eivät saakaan aikaan raivokohtausta. Pomon, kollegoiden, ja asiakkaiden ärsyttävyyksien parempi sietokyky nostaa osakkeitasi työpaikalla.

Hyödynnä hyvä fiilis ja keskeytä rappioränni

Tahdonvoiman kasvattamiseen löytyy lukuisia neuvoja. Yllättävää on mielestäni se, että yhden asian hoitaminen kunnolla heijastuu heti muihin. Ilmeisesti ihminen haluaa suojella hyvää alkuaan ja jatkaa samalla tiellä. Kirja kertoo tutkimusmatkailija Stanleyn ajaneen partansa joka päivä myös viidakon kenttäolosuhteissa, ja toisaalta muistan useammankin henkilön kehuneen vuoteen sijaamisen tärkeyttä. Aamurutiinit antavat kieltämättä paremman startin päivään kuin tunnin torkutus, ja sen jälkeen oikealla tiellä pysyminen on helpompaa.

Ihmisellä on taipumus pistää homma läskiksi pienen lipsahduksen jälkeen pettymyksen ja itseinhon iskiessä. Moni myyjä tunnistaa tilanteen, jossa 1-2 tunnin vetkuttelu soittohommien aloituksessa lipsahtaa lopulta täydeksi rokulipäiväksi (vaikka myyjä selittää itselleen tehneensä taustoittavia töitä – joka jostain syystä onnistuu Iltalehden saitilla). Kun löysän päivän jälkeen ei millään jaksa iltapäivällä lähteä lenkille, on koko päivä menetetty ja onkin ihan sama lähteä kebabin kautta kaljalle (ja pilata seuraavakin päivä). Miksi tuntuu niin mahdottomalta ajatukselta parantaa tekemisen tasoa heti kun huomaa lipsahduksen?

Täysosuma

Kirja on erinomaisesti kirjoitettu, ja saa hymyn nousemaan suupieliin tarinoiden myötä. Tahdonvoiman katoaminen rankan työpäivän aikana tulee päivänselväksi kirjan piirtäessä lukijan silmiin kuvaa tyttösivuilla seikkailevasta kuvernööristä, joka päättää pistää lihan himot ns. firman piikkiin – vaikka luulisi tyhmemmänkin tajuavan, että tilisiirto tissibaariin ei mene läpi hövelimmässäkään toiminnantarkastuksessa. Erehtyminen on inhimmillistä ja tahdonvoiman hiipuminen väistämätöntä.

Willpower on erinomainen kirja, joka kannattaa ottaa lukuun jos (=kun) et ole täysin tyytyväinen elämääsi ja tekemisiisi. Suosittelen lämpimästi!

Arvosana: 4+/5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *