Ryan Holiday on sankarini. Ilman herran stoaalaisuuteen perustuvia kirjoja, blogeja ja podcasteja hektinen yrittäjänelämä yhdistettynä luonteen valuvikoihin olisi todennäköisesti johdattanut tieni lataamoon jo aikapäiviä sitten. Olen samaan aikaan kiitollinen saamastani, ja toisaalta hemmetin kateellinen siitä miten Ryan Holiday on niin nuorena (s.1987) ymmärtänyt näin paljon enemmän elämästä. Onnekseni – ja onneksemme – viisauksien jakaminen jatkuu, siitä on todisteena uutukainen ”Stillness is the key”.
Sanaa stillness on vaikea suomentaa. Se voi tarkoittaa montaa asiaa: rauhoittumista, seesteisyyttä, levollisuutta ja hiljaisuutta. Sitä on kenties helpompi lähestyä vastakohtien kautta: se ei ole stressiä, suorittamista, säätämistä, hätiköintiä, ees-taas huopaamista tai hermoilua. Minulle, ja todennäköisesti myös kirjailijalle itselleen stillness on ennen kaikkea stooalaisuutta: tosiasioiden kohtaamisesta ne rauhallisesti hyväksyen. Suomentaapa sen miten vaan, niin kirja lupaa sitä mitä hektisessä työelämässä nykyisin tarvitaan.
Ryan Holidayn teokset kuuluvat niihin kirjoihin, joihin kannattaa palata kerta toisensa jälkeen. Stillness is the key muistuttaa paljon aiempaa ”Ego is the enemy” -kirjaa, nytkin ajatus etenee lyhyiden ja pidempien tarinoiden kautta. Tässä kirjassa kuullaan lyhyitä välähdyksiä mm. John F. Kennedyn ja Winston Churchillin onnistumisista ja hyvistä tavoista, sekä vastaavasti Michael Jordanin, Tiger Woodsin ja Richard Nixonin hivenen heikommista eväistä. Oppeja ei aina alleviivata, vaan viisauksia löytyy sivulauseissakin.
Kirja jakaantuu kolmeen osaan; mieleen, sieluun ja kehoon. Sopivan mittaisten lukujen myötä Holiday kannustaa lukijaa olemaan läsnä, pitämään päiväkirjaa, nauttimaan kauniista asioista, ja kävelemään joka päivä – vain muutamia jo toimiviksi havaitsemiani tapoja mainitakseni. Lisäksi moni tuttu, hunningolle jäänyt tapa aiheuttaa omantunnon kolkutuksia. Kirja antaa lukuisia itselle täysin uusia ideoita testattavaksi. Ehkä kirjan 34 lukua kannattaa käydä läpi yksi per viikko tahtia, ja antaa ajatusten muokata ajan kanssa arkea seesteisemmäksi?
Luin kirjan nopeasti. Tai oikeastaan luin kirjan ihan liian nopeasti. Syyshärdellin takia en oikeasti pysähtynyt miettimään lukemaani, vaikka välillä uskottelin itselleni niin. Kuitenkin huomasin jo ensimmäisen lukukertan laskeneen stressitasoani, koska nyt tiedän kirjan antavan kysymyksiini kipeästi kaipaamiani vastauksia. Kun tarve täsmäiskulle tulee, pystyn palaamaan kirjan pariin oikeaan kohtaan, ja etsimään parempia ratkaisumalleja. Helppolukuinen kirja toimii myös hakuteoksena.
Vuolaista kehuistani huolimatta kirja ei ole oikotie onneen. Sen kertaalleen lukemalla, ja sitten hyllyyn unohtamalla mikään ei tietenkään muutu. Kuitenkin jos malttaa tutkia kirjailijan tarjoilemia aikaa kestäviä ideoita, ja uskaltaa soveltaa niitä omaan elämään, niin elämää voi pienin askelein ohjata tyynempään ja levollisempaan suuntaan. Vaikeus ei nytkään synny hyvien ideoiden puutteesta, vaan vanhoista pinttyneistä tavoista irtipääsemisessä.
Stillness is the key on kattava, monipuolinen, ja moniulotteinen käsikirja rauhallisempaan arkeen, viisaampiin ja harkittuihin päätöksiin, sekä antoisampaan elämään. Suosittelen muillekin kuin fanipojille.
Arvosana 5/5.