Käväisin viime kuussa New Yorkissa opettelemassa tosielämän riskinottoa. Viikon setin veti ajatteluani monin tavoin avartanut Nassim Nicholas Taleb, joten luonnollisesti herran kirjat piti ottaa lukuun ennen koulutusta. Incerto-sarja on luettu ties kuinka moneen kertaan, mutta kertaus on opintojen äiti.
Sarjan avaa Satunnaisuuden hämäämä (Fooled by randomness), joka nimensä mukaan kertoo siitä kuinka ihmiset eivät tajua satunnaisuutta. Tai jos tajuavat, niin eivät osaa soveltaa tuloksia. Tai ainakin soveltavat niitä väärin.
Myynnissä satunnaisuus tulee vastaan päivittäin, koska tulokset vaihtelevat väkisin eivätkä päivät ole samanlaisia. Myyjä tosin on siinä mielessä onnellisemmassa asemassa, että hänen tekemiseensä tuuri vaikuttaa vähemmän, kuin vaikka sijoitusmaailmassa, jota Taleb erityisesti ruotii jo taustansakin takia. Satunnaisuuden osuus on suurempi kuin kuvittelemme, joten etenkin nousikaudella moni kuvittelee olevansa taitavampi sijoittaja kuin mitä onkaan.
Taleb lyttää ihanan ylimielisellä tavalla idiootit ympärillään ja hyvä niin: Pieni vahingonilo sallitaan kun Nobel-palkittujen ”taloustietelijöiden” kaava (Black-Scholes) ei toimikaan, vaan aiheuttaa miljardikonkurssin tosielämän kohdatessaan. Pörssi ei noudata normaalijakaumaa ja talousuutiset ovat (364 päivää vuodessa) pelkkää kohinaa.
Kirja on oikeastaan aika hauska. Taleb kertoo vinkkejä kyselleestä isänsä sukulaisesta, jolle hän sanoi suoraan, ettei hänellä ole hajuakaan minne markkinat ovat menossa. Vinkkien sijaan kyselijä sai lyhyen johdatuksen todennäköisyysmatematiikkaan (ja isä kiukkuisen puhelun ylimielisestä nulikasta). Tilanne on kuin omasta elämästä, kun testimyynnistä tarjousta pyytävä pettyy kun en suostu antamaan mitään arviota syntyvien kauppojen määrästä – testimyynti kun on nimensä mukaan testimyyntiä. Olen oppinut, ettei arvaukseni osu kovin usein oikeaan, joten miksi arvaisin?
Satunnaisuuden hämäämä on erinomainen kirja ihmisen rajoittuneesta päätöksentekokyvystä. Se kannattaa ehdottomasti nauttia yhdessä Dan Kahnemanin ja Antonio Damasion teosten kanssa, koska kirja avautui edellisiä kertoja paremmin näiden jälkeen. Kirja on Talebin tuotoksista tietokirjamaisin ja tiivein, joten se on nopsa lukea, mutta hitaampi ymmärtää. Satunnaisuuden hämäämä kuuluu kirjoihin, jotka vain paranevat lukukertojen myötä.
Arvosana:
5/5