Päätös on luopumista

Harmittelen, miksei kouluissa enää opeteta latinaa. Moni sivistyssana aukeaisi silloin helpommin eikä lentäviä lauseita tarvitsisi googlettaa. Kaiken lisäksi latinan sanojen tausta on hyvin käytännönläheinen.

Esimerkiksi englannin päätöstä tarkoittava sana ”decision” pohjautuu latinan sanoihin ”de” ja caedare”. Latina avaa selkeän logiikka päätöksen pohjimmaisesta olemuksesta, koska ”caedere” tarkoittaa leikkaamista ja ”de” puolestaan ”poispäin”. Jotta elämässä on tilaa uudelle, pitää vanhoja rönsyjä leikata pois!

Päätöksen tekeminen tarkoittaa siis paitsi uuden aloitusta, myös vanhasta luopumista. Kun seuraa ihmisiä ympärillä, on tämä monelle kaikkea muuta kuin selvää: samaan aikaan kuntokuurin kanssa aloitetaan uusi parisuhde ja vielä hypätään sivutoimiseksi yrittäjäksi. Ja ehtii siinä koiranpennunkin kouluttaa. Pieleenhän se menee väkisin, jos ei lainkaan mieti millä ajalla kaiken tekee!

Myös päätös menestymisestä myyjän työssä tarkoittaa monien muiden asioiden karsimista. Mitä kovemmaksi myyjäksi haluaa kehittyä, sen enemmän täytyy luopua muusta. Haluaako olla uratykki on sitten jokaisen oma valinta.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Itse olen luopunut esimerkiksi seuraavista asioista Huippumyyjän uran edistämiseksi.

  • Pitkään nukkuminen. Luulin ennen olevani iltavirkku, mutta nyttemmin olen havainnut aamun olevan parasta aikaa. Fysiologiset edut ovat kiistattomat; kun menee nukkumaan ennen yhtätoista, ehtivät aivot palautua päivän rasituksista optimaalisesti. Ja kun herää ajoissa ja liikkuu ainakin 30-45 minuuttia, riittää endorfiinia koko päiväksi. Olen huomannut, että kun jo seitsemän jälkeen on liikkeellä kohti töitä, pystyy päivän aikana keskittymään olennaisiin asioihin. Aikainen mato kaupat nappaa!
  • Vapaus ajan käytössä. Yrittäjänä joutuu välillä joustamaan omista suunnitelmista, ja olen päättänyt sen olevan OK – vaikka se joskus ärsyttääkin. Esimerkiksi jos myyjällä tökkii kaupanteko, on pakko raivata kalenterista aikaa auttamiseen. Vastaavasti jos asiakkaalla on hätä, palvelemalla häntä varmistaa asiakasuskollisuuden. Myös tarjouspyyntöihin on kannattaa vastata nopeasti, minimissään kuitata yhteydenotto saapuneeksi ja kertoa milloin ehtii asiaan paneutua.
    Asia ei tietenkään ole näin yksioikoinen, koska tietyissä tilanteissa haluan priorisoida esimerkiksi aikaa perheen tai puolison kanssa. Paradoksaalisesti päätän silloin pitää puhelimen kiinni!
  • Ylimääräiset luottamustoimet. Olen päättänyt aktiivisesti vähentää luottamustoimia viimeisen viiden vuoden aikana. Tällä hetkellä toimin ainoastaan Riihimäen-Hyvinkään Kauppakamarin hallituksen Junior Advisorina ja Monnin valokuituosuukunnan Kuitu16:n sihteerinä. Luottamustoimien väheneminen on auttanut pitämään fokuksen omassa työssä, kun päivällä ei joudu vastaamaan tiehoitokunnan kyselyihin tai raivaamaan aikaa valiokunnan kokoukselle. Vapaa-aikakin lisääntyy, kun joka toinen ilta ei tarvitse kokoustaa. Kokonaisuudessa huomaan saavani paljon enemmän aikaan – sekä työssä että jäljelle jääneissä luottamustoimissa.
  • Pelaaminen. Olen ollut jonkun sortin peliriippuvainen ja koukussa etenkin Civilization -sarjan strategiapeleihin. Valitettavasti joka ilta ”vielä yhden vuoron” pelaamalla saattaa jumahtaa koneelle tuntikausiksi, jolloin aamun asiakastapaamisista ei tule yhtään mitään. Jos haluaa olla skarppina asiakkaalla, on pakko huolehtia yöunista, jolloin pelaaminen pitää saada kuriin. Omalla kohdalla kohtuukäyttö ei tuntunut mahdolliselta, joten päätin laittaa pelit kokonaan pannaan. (Paitsi kännykällä Terraforming Mars.)
  • Luonneviat. Rakastan väittelyitä ja kilpailuita, mutta asiakkaan kanssa väittely harvemmin johtaa kauppoihin. Myyjän kannattaa lähes aina sivuuttaa asiakkaiden hassutukset – mitä sitten jos asiakas uskoo keijuihin, mutta ymmärtää siitä huolimatta (vai sittenkin sen ansiosta) ostaa sinulta? Turha siinä on jänkätä maan pyöreydestä, jos kuitenkin saa kaupaksi GPS-paikantimia…

Kesäloman aikana kannattaa pohtia tulevaa syksyä. Millaisia tavoitteita asetat? Mille tasolle haluat nousta, ja mistä joudut silloin luopumaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *