Myynnin ulkoistaminen onnistuneesti

Onko vahvuutesi muualla muin myynnissä? Onko yrityksesi myynti sellainen toiminto, jonka voisit ulkoistaa? Haluatko että toinen yritys hoitaa yrityksesi myynnin osittain tai kokonaan?

Niitäkin ihmisiä on, jotka rakastavat myymistä ja kylmien puhelujen ottamista, miksipä siis et antaisi myyntiä heidän tehtäväkseen? Ulkoistetussa myynnissä on monta etua ja oma yrityksesi pääse keskittymään vahvuuksiinsa.

Miten myynnin ulkoistaminen onnistuu?

Ulkoistettu myynti ei kuitenkaan itsekseen tuota tulosta, vaan tulokselliseen ulkoistettuun myyntiin tarvitaan toimeksiantajan ja toimeksisaajan välillä yhteiset tavoitteet ja ymmärrys koko myyntiprosessista, sekä sen vaatimuksista. Toteutus ja myyntiprosessin kehittäminen kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi, kunhan sisäistää seuraavat asiat:

  1. Varaudu maksamaan hyvästä palvelusta. Myynnin ulkoistamisessa pätee sama asia kuin kaikessa muussakin tuotteiden tai palveluiden kaupassa: halvalla et varmasti saa hyvää!
    Jos sinulla esimerkiksi on asiantuntijapalvelu tai jokin muu tuote, joka vaatii asiakkaan tapaamista ja päätät käyttää ulkopuolista ajanvarausta eli buukkauspalvelua, ratkaisevinta ei ole se, montako tapaamista saat kalenteriisi. Paljon tärkeämpää on se, montako näistä sovituista tapaamista ylipäätään toteutuu. Vieläkin tärkeämpää on tietysti se, monestako näistä tapaamisesta saat kaupan!
    Ne yritykset, jotka pystyvät tuottamaan sinulle ”järjettömän” määrän tapaamisia, yleensä oikaisevat jossain kohtaa, ja se näkyy suoraan tapaamisten laadussa. Varmista siis yhteiset kriteerit buukkauspalvelun kanssa. Ymmärrettävästi houkuttaa maksaa tapaamisesta satasen sijaan 20€, mutta aika paljon vähemmän ymmärrettävää on ajaa tapaamisiin turhan takia, ja vieläpä niihin käytetyn ajan lisäksi maksaa myös buukkarille turhan takia kalenterin täyttämisestä.
  2. Käytä aikaa myyntiyrityksen henkilöstön perehdyttämiseen. Kun myyjä tuntee tuotteen ja talon, on hänen helpompaa oman luottamuksensa pohjalta synnyttää luottamus myös asiakkaaseen. Jos myyjä on epävarma edustamastaan tuotteesta ja talosta, kuuluu epävarmuus vastaanottajalle heti äänestä ja tulos jää väistämättä luottamuksen puutteen vuoksi heikommaksi. Luottamus asiakkaan kanssa on kaiken kaupankäynnin tärkein asia!
  3. Ole myynnin tavoitettavissa. Ei tietenkään ole tarkoitus, että päivystät vastaamassa myynnin kysymyksiin vuorokaudet ympäri, mutta varsinkin alkuun myyjälle tulee vastaan tilanteita, joita varmasti ette ole osanneet ennakoida. Anna siis alussa kaikki tukesi, varaa perehdytykselle aikaa ja kerro miten olet parhaiten tavoitettavissa (voit jatkuvan puhelinpäivystyksen sijaan ohjata kyselyt tiettyyn kellonaikaan, kanavaan tms., helpottaaksesi kaikkien osapuolten ajankäytön suunnittelua), niin nopeasti myynnin taidot karttuvat ja jatkossa asiat hoituvat itsenäisesti sinun juurikaan puuttumatta peliin.
    Mitä parempi on vuorovaikutus myynnin ja toimeksiantajan välillä, sitä helpompi on myynnin tehdä tulosta. Muista siis jakaa tietoa matkan varrella esiin tulevista asioista: uudistuksista, mahdollisista reklamaatioista, yrityksen mahdollisista muutoksista. Kun asiat eivät tule yllätyksenä, niihin on helpompi varautua ja se näkyy asiakkaalle asti yhtenäisenä viestinä ja tekemisenä.
  4. Sovi tavoitteet. Kuten monilla muillakin aloilla, myös myynnissä pätee se, että tavoitteet on oltava tiedossa, jotta voidaan edetä oikeaan suuntaan. Varmista siis, että myyntikumppani on sitoutunut kanssasi siihen, mihin myynnillä pyritään. Yhteinen tavoiteasetanta luo hyvän pohjan yhteiselle vuorovaikutukselle ja koko myyntiprosessin kehittämiselle yhä tuloksellisempien tavoitteiden saavuttamiseksi.
  5. Ole valmis oppimaan. Ole valmis vastaanottamaan myynnistä tulevaa palautetta ja kehitysehdotuksia, vaikka osaan ehdotuksista löytyy varmasti hyvät perusteet torjua ne, ja osaa ideoista on kokeiltu aiemmin laihoin tuloksin. Muista, että myyjä on kuitenkin sinun korvasi asiakkaalle (joka lopulta maksaa kaiken), joten kannattaa siis palautetta saadessaan pysähtyä miettimään, mitä asiakkaat ovat kertoneet ja pohtia voisiko tuotetta, palvelua tai prosessia kehittää siihen suuntaan.

Ihan niinkuin myyjäkin tykkää enemmän tehdä kauppaa mukavan asiakkaan kanssa, niin myyntiä hoitavan yrityksenkin on mukavampi toimia toimeksiantajan kanssa, joka arvostaa valitsemaansa myyntikumppania ja toisinpäin. Ja tuon yhteistyökumppanivalinnanhan jokainen yritys pääsee useista tarjokkaista tekemään ihan itse; valitse siis kumppanisi tarkkaan, niin takaat hyvän tuloksen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *