Olen havainnut, ettei koulutuksista ja puheista jää mitään mieleen, jos vain passiivisena kuuntelee. Siksi teen muistiinpanoja, jotka eivät tietenkään itsessään auta ellei niihin ikinä palaa ja muunna idoita toiminnaksi. Tässä yhteenveto jonka laadin itselleni viime viikon NBForumin puhujista ja action pointeista, toivottavasti se auttaa sinuakin.
Patrick Lencioni
Kovimmat odotukset kohdistuivat Patrick Lencioneen, jota voin jollain tasolla sanoa fanittavani. Hän kehotti kehittämään organisaation terveyttä, koska oikeastaan kaikkialla ollaan tarpeeksi fiksuja, jolloin tiimin suorituskyky ratkaisee. Yhteenpuhaltava tiimi voittaa.
Lencioni palautti VIP-sessiossa mieleen, että
- asioita täytyy viestiä useammin jotta menee perille – vaikkei jaksaisi sanoa kymmentä kertaa samasta asiasta
- vaikeat asiat on syytä nostaa esiin nopeammin ja määrätietoisemmin, koska eivät ongelmat itsestään ratkea
- myyntitilanteissa kannattaa rohkeammin tyrmätä ennakkoluulot ja harhakäsitykset jo etukäteen.
Lencioni veti vielä toisenkin setin uusimman kirjansa Six Working Genius -mallin pohjalta. Kirjan jo lukeneena, mutta mallin käytäntöön viennin laiminlyöneenä tunsin piston sydemessäni. Hitsi!
Poiketen muista persoonallisuusmalleista Lencionin 6WG kuvaa tekemistä, ei sitä millainen on. Työssä tämä lienee väkisin käyttökelpoinen, kun vastuita voi jakaa sen mukaan mikä luontaisesti ihmisiä kiinnostaa. Tuottavuus paranee väkisin, kun hommat ovat pääosin kivoja.
Kotiinviemisiksi otin testin tekemisen lisäksi kätevän ja yksinkertaisen mallin tiimin sisäiseen palautteenantoon: ensin käydään vuorotellen läpi kunkin henkilön hyvät jutut, ja sen jälkeen mikä kenenkin toimintatavoissa ärsyttää.
Jos De Blok
Terveydenhuollon organisointia mullistanut Jos De Blok veti hieman kuivan esityksen, enkä oikein päässyt sisään organisaation toimintaan – muuta kuin että tiimit ovat itseorganisoituvia. Olisin halunnut kuulla tarkemmin käytännön toteutuksesta ja vastaantulleista ongelmista (muista kuin lainsäädännöllisistä). Sain kuitenkin poimittua kolme järkevää pointtia, joita pitäisi muistaa soveltaa aina silloin tällöin omaan tekemiseen:
- Karsi turhat jutut
- Mieti mitä voisi tehdä paremmin
- Käytä tervettä järkeä
Nostan hattua Blokille joka on saanut ylläolevaa sovellettua julkisen sektorin terveydenhuoltoon. Toivottavasti Blok kävi visiitillä myös meidän sosiaali- ja terveysministeriössä!
Parasta antia oli kuitenkin Jos de Blokin ja Patrcik Lencionin yllätysdebatti, jossa perinteinen johtajuus ja itseohjautuvuus kohtasivat. Lencionin ilmeet naurattavat edelleen!
Blokin pasifismi toki kertoo realismin puutteesta, mutta jäin pohtimaan onko itseohjautuvuus tosiaan ratkaisu päättämättömyyteen ja työntekijöiden laiskotteluun?
Rebecca Henderson
Hendersonin esitys konkretisoi ilmastomuutoksen taloudellisia vaikutuksia – joko menisi läpi änkyröillekin, jotka ovat kuitanneet ongelman luontaisena vaihteluna ja jopa spekuloineet Suomen hyötyvän lämpenemisestä! Dollarisointi kieltämättä toimi, mutta uusien ideoiden saaminen jäi vähemmälle.
Ennen puhekilpailun voittajaa olikin edessä lähtö hammaslääkärin pakeille ja loppuillan puhujat jäivät videotallenteen varaan. Näihin täytyy palata myöhemmin.
Sheena Lyengar
Aamu alkoi VIP-sessiolla päätöksen teon sietämättömästä keveydestä. Sheena Lyengar palautti mieliin tutun hillopurkkitestin, jossa myynti laskee vaihtoehtojen määrän kasvaessa. Kun valinnanvaraa on liikaa, menevät aivot tilttiin ja on helpointa olla tekemättä päätöstä!
Lyengarin neljä pääpointtia on laitettava käytäntöön sekä itsellä että asiakkailla. Ne ovat:
- Vähennä vaihtoehtoja niin myynti kasvaa – on helpompi valita kumman kahdesta otan
- Konkretisoi niin myynti kasvaa – mitä hyötyä tästä valinnasta on minulle
- Kategorisoi tuotteet niin myynti kasvaa – yhden tuotesivun sijaan omat lokerot ulkoistetulle myynnille, myyntikoulutuksille ja viestinnälle (mikään ei estä myöhemmin myymästä kaikkia näitä samalle asiakkaalle), jolloin asiakas osaa valita mitä kategoriaa tutkia tarkemmin
- Jaksota valinnat helpoista kohti vaikeita niin myynti kasvaa – asiakas jaksaa klikkailla läpi valintojen kun häntä opetetaan valitsemaan helpoilla valinnoilla
Sheena tempaisi vielä toisenkin setin iltapäivän loppupuolella. Pienestä turnausväsymyksestä huolimatta sain vielä kirjattua mieleen mainion määritelmä innovaatiolle: Innovaatio on vanhojen ideoiden yhdistämistä uudella tavalla. Ei aina tarvitse keksiä uutta!
Nicolai Tangen
Norjan öljyrahaston vetäjän Nicolai Tangenin aamunavaus oli energinen mutta turhan lyhyt. Asiaa oli onneksi paljon ja sain kolme kotiinviemistä:
- Tangenin podcast In Good Company on parin jakson pohjalta mainiota kuunneltavaa. Suosittelen!
- Sijoittamiseen Nicolai antoi yksinkertaisen ohjeen: raha poikii siellä, missä sinä olet oikeassa ja muut ovat eri mieltä. Kuulosta helpolta, mutta käytännössä on vaikeaa pitää kiinni näkemyksestään kaikkien muiden ollessa eri mieltä. Varsinkin kun tiedostaa, että markkina voi olla väärässä todella pitkään. Tähän liittyen tuli vielä kirjavinkki: Annie Duke & Quit.
- Johtamiseen Tangenilla oli hyvä muistutus: kun ammattilainen myöntää virheensä, niin luottamus kasvaa. Loogista, mutta usein vaikeampaa kuin keksiä sekalaisia selityksiä.
Tim Ferriss
Tim Ferrissin esitystä odotin ennalta eniten, mutta haastattelumuoto hieman latisti tunnelmaa. Keskustelu polveili joka suuntaan – mikä ei ole ihme kun haastattelijana on Jari Sarasvuo – mutta sain kuitenkin poimittua useamman hyvän jutun kertauksena ja uuden kokeiluun. Mies kertoi lomailevansa usein ja mikäpäs olisi sen motivoivampaa kuin mahdollistaa enemmän tutkimusmatkoja.
Jutut tuntuivat tutuilta. Ferriss kertoi tavoitteeseen pyrkimisen käyvän helpommaksi, kun listaa pelkonsa ja rakentaa skenaariota niin hyvän kuin huononkin varalle. Tällä saa käsijarrun pois päältä, pitäisi muistaa tämä konsti kaikissa uusissa hankkeissa.
Ferriss kertoi käyvänsä vain kerran viikolla salilla ja tavoittelevansa maksimitulosta minimitekemisellä (minimal effective dose). Muistin, että Nassim Taleb kertoi käyttäneensä samaa metodia salilla ja keränneensä sillä henkivartijantason lihasmassan pienellä vaivalla. Kertakäynnille jopa minulta voisi löytyä aikaa, mutta mistähän löytyi personal trainer joka suostuisi tekemään tähän ohjelman?
Ja vielä muutakin tutunkuuloista tuli vastaan. Ferriss esitteli mainion DEAL-kaavansa, joka on syytä kirjata ylös muistin virkistykseksi:
- Definition: määrittele mitä tavoittelet
- Elimination: poista kaikki mitä ei tarvita (työt, työkalut, prosessinvaiheet)
- Automation: automatisoi ja delegoi kaikki mahdollinen
- Liberation: nauti vapaudestasi äläkä täytä kalenteria jollain uudella tauhkalla
En voinut olla huomaamatta yhtäläisyyttä Jos De Blokin oppeihin. Kaiken lisäksi hoksasin molempien olevan sukua Elon Muskin algoritmille:
- Kyseenalaista jokainen vaatimus
- Poista prosessista kaikki mahdollinen (mieluummin liikaa, aina voi palata takaisin)
- Yksinkertaista ja optimoi
- Kiihdytä prosesseja
- Automatisoi
Päätin siis tutkia kriittisesti kaikkea tekemistäni. Yksinkertaistan, poistan turhan ja automatisoin, jotta aikaa tulee enemmän hyville jutuille.
Amy Webb ja Mikko Hyppönen
Iltapäivän tekoälypläjäykset menivät sarjaan ”ihan jees, mutta eikös me kaikki jo olla ChatGPT:llä ja Mindjourneyllä leikitty?” Kumpaakin puheenvuoroa oli ilo seurata, esiintyminen oli varmaa ja viihdyttävää, ja esimerkit olivat sopivan humoristisia.
Uteliaana innostuin 3 nanometrin litografiasta. Eihän se oikeasti ollutkaan kuin markkinointitermi, mutta tarkkaa puuhaa se silti on.
Kotitehtäväksi otin claude.ai:n testaamisen: Hyppösen mukaan sovelluksella saa jo tuotettua täysin relevantin yhteenvedon artikkeleista. Valitettavasti palvelu ei toimi kuin US & UK markkinalla, enkä jaksanut vielä kikkailla VPN:llä. Joka tapauksessa täytyy seurata mitä elämää helpottavia sovelluksia on tulossa työtä helpottamaan.
Yhteenveto
Loppusuoralla alkoi jo turnausväsymys iskeä päälle. Kuten aiemmin mainitsin, jaksoi Sheena Lyengar vielä pitää mielenkiinnon korkealla. Vaikka Malala Yousafzain aktivismi Talibanin sortoa vastaan onkin hatunnoston arvoista toimintaa, siirryin lämpiön puolelle etuajassa. Kun en oikein saa itse fiilispuhujista mitään irti, niin miksi yrittää väkisin…
Kokonaisuutena tapahtuma jätti hyvät fiilikset. Puhujien taso oli hyvä, eikä tänä vuonna ollut varsinaisia täytepuhujia lainkaan. Vaikka suosikkieni kohdalla ei tullut mitään uutta asiaa, on osallistuminen kuitenkin perustelua, koska kertausta ei vaan tule tehtyä arjen kiireen ja säädön keskellä vaikka pitäisi. Nyt kalenteriin tuli jokunen pitkän aikavälin tekemistä järkevöittävä action point joita siellä ei muuten olisi.
Uusien ihmisten tapaaminen on tapahtumassa helppoa. Vanhojen tuttujen lisäksi aktivoiduin Brellassa, jonne laitoin varsin suoraviivaisen ja kaupallisen profiilin, mikä selvästi toimi: sain useita tapaamispyyntöjä palveluistamme kiinnostuneilta kävijöiltä. Omiin kutsuihin vastattiin vaihtelevasti: harmillisesti suuri osa kävijöistä ei aktiivisesti käytä sovellusta, vaikka onkin sen käyttöön ottanut, jolloin roikkuva kutsu blokkaa ikävästi tilan muiden tapaamispyynnöiltä. Tapaamisissa aukesi monta keskustelua, joista toivon mukaan kehkeytyy uusia asiakassuhteita.
Ensi vuonna uudestaan!