Myyjän Seitsemän Kuolemansyntiä osa 7 – Viha

Vihan haitallisuus on tunnettu jo antiikin ajoista alkaen. Senecan mukaan viha oli tarpeetonta jopa sodassa, hänen mukaansa esimerkiksi Rooman menestys germaaneja vastaan selittyi jälkimmäisten raivokkuudella. Tietenkään viha ei aina ollut huono asiaa, vaan asiasta suuttuminen oli itse asiassa hyvä juttu, koska muutoin rikoksesta ei seuraisi rangaistusta.

Katolisen kirkon mukaan perusteltukin viha muuttuu kuolemansynniksi, kun vihanpito kestää pitkään, vihaaja vaatii kohtuutonta rangaistusta kokemastaan vääryydestä tai jos viha kohdistuu viattomaan henkilöön. Dante kuvaili vihan olevan ilkeytenä ja kostonhimona ilmenevää perverssiä rakkautta oikeudenmukaisuutta kohtaan.

Jokaista kyrsii joskus kanssaeläjien naamavärkit ja se on aivan normaalia. Siinä kohtaa kun vihastus paisuu ja suuttumus, viha ja kostonhimo valtaavat mielen niin pahasti, että toisen vahingoittaminen joko fyysisesti, henkisesti tai vaikkapa taloudellisesti pyörii mielessä pidempään, mennään synnin puolelle. Valloilleen päässyt viha johtaa väkivaltaan ja anteeksiantamattomuuteen.

Vihan tunne lähtee liikkeelle koetusta epäoikeudenmukaisuudesta, minkä ei tarvitse olla edes mikään iso juttu. Riittää, kun joku vilkaisee vähän väärällä tavalla, ja vuosikymmeniä kestävä vihasuhde voi alkaa. Sarasvuo kertoi aamulenkillä naiskaksikosta, joka sortui vuosikymmenten mykkäkouluun koska toinen ei tervehtinyt toista aamulla töihin tullessaan. Lopulta rassukat eivät edes muistaneet, kumpi tämä tervehtimättä jättänyt oli…

Stradanuksen työssä vihan riivaamat käyvät taistelua Styks-virran törkyisessä vedessä.

Viha myyjän työssä

  • Myyjä loukkaantuu saamastaan arviosta ja kimpaantuu myyntijohtajalle, joka vain antoi hänelle asiallista palautetta. Jatkossa myyjä ei suostu enää puhumaan hänelle. Vihan syntiin sekoittuu ylpeyden synti.
  • Tieraivo ottaa vallan etenkin Bemarilla ajavissa myyntitykeissä. Hinupetterille on pakko näyttää missä kana pissii, mennä ohi vaikka bussipysäkin puolelta ja bonuksena näytetään sentteriä. (Been there done that.)
  • Uusien myyjien initaatioriitit voivat nekin lipsahtaa vihamielisyyden puolelle. Pienet kivat jutut ovat jees, mutta välillä kuulee palkintoreissun ensikertalaisten suoranaisesta simputuksesta. Pahantahtoisuus on sekin syntiä.
  • Kollegan tai kilpailijan vaikeuksilla retostelu on sekin vihan syntiä. Onko naapuriosaston Jorman avioeron aiheuttama vahingonilo muka hyvä juttu?
  • Veikö kollega parhaan asiakkaasi? Ei hän välttämättä soittanut tahallaan juuri sille asiakkaalle jolle itse olit suunnitellut soittavasti jo viimeisen puolen vuoden ajan, joten mitä jos antaisitkin anteeksi koston hautomisen sijaan?

Lempeä myyjä vie kaupat

Vihan vastavoima on lempeys. Vaikka asiakkaan jahkailu kuinka ottaisi pattiin, niin kiukuttelemalla ei kauppa nopeudu. Käy rauhassa tarjous läpi yhdeksännen kerran, ja väännä edut vielä pikkaisen jykevämmästä rautalangasta, niin kyllä se kauppa sieltä kotiutuu.

Samoin anteeksianto vapauttaa antajan vihantunteesta. Miksi hautoa kostoa? Antaa karman hoitaa tehtävänsä.

Senecan kolme vinkkiä vihan kontrollointiin

  1. Vältä vihastumista. Älä stressaa ja aiheuta itsellesi kiirettä. Muista syödä ja juoda säännöllisesti. Vältä vihaisia ihmisiä ja kuuntele rauhallista musiikkia.
  2. Päästä irti vihan tunteesta. Selvitä mikä sinua yleensä häiritsee ja tarkkaile impulssejasi, niin lauhdut nopeammin.
  3. Vihaisten ihmisten kanssa pärjää parhaiten asettumalla heidän asemaansa. Vihaisuutesi vähenee, kun otat huomioon lieventävät asianhaarat, kuten elämäntilanteen, sairauden ja iän. Mieti myös, mikä motiivi toisella on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *