Myyjän Seitsemän Kuolemansyntiä osa 6 – Laiskuus

Laiskuuden alle mahtuu lukemattomia paheita. Acedia vaivasi alunperin munkkeja, jotka eivät viitsineet hoitaa velvollisuuksiaan ja suhtautuivat välinpitämättömästi lupaukseensa palvella Jumalaa. Munkit olivat tylsistyneitä ja apaattisia, ja suhtautuivat katkerasti elämäänsä; he kärsivät hengen velttoudesta. Acedian pahin muoto on niin täydellinen välinpitämättömyys elämästä, että se johtaa itsemurhaan.

Kristillisessä traditiossa laiskuus ilmenee haluttomuutena harjoittaa seitsemää Pyhän Hengen armolahjaa (viisaus, ymmärrys, neuvominen, hurskaus, tieto, luonteenlujuus ja Herran pelko) jolloin hyvän tekeminen ja kohti taivasta kulkeminen unohtuu. Pahuus vallitsee, koska hyvät ihmiset eivät jaksa puuttua siihen. Danten kiirastulessa laiskuuden riivaamia juoksutettiin täyttä hönkää – siitäs laiskurit saavat!

Laiskuus eroaa muista kuolemansynneistä siinä, että se on tekemättä jättämistä, kun muut synnit ovat väärien tekojen tekemistä. Myyjän elämässä laiskuus ilmenee monin eri tavoin:

  • Ei jakseta tehdä töitä, vaan mennään siitä missä aita on matalin. Otetaan minimimäärä soittoja, tehdään minimimäärä asiakastapaamisia jne.
  • Tehdään työt puolivaloilla. Käytetään samaa geneeristä tarjousta kaikille, ei jakseta pitää yhteyttä asiakkaisiin jne.
  • Ei jakseta opiskella. ”Minä olen kouluni käynyt”, sanoo laiska myyjä unohtaen, että jos ei taidot eivät kehity, ne heikkenevät. Jos et ole lukenut yhtä ainoaa kirjaa tänä vuonna, niin tartuhan toimeen. Osta vaikka äänikirja kunhan teet jotain!
  • Liiallinen mukavuudenhalu. Myyjä ei halua esimerkiksi soittaa kylmäsoittoja, vaan tavataan ainoastaan vanhoja asiakkaita. Tai myyjä myy vain tuttuja tuotteitaan, koska ei jaksa nähdä vaivaa jotta osaisi myydä edustamansa yrityksen uusia palveluita.
  • Katteettomat lupaukset, joita myyjä antaa kaupan saadakseen. Etenkin softafirmoissa pidetään siitä, kun myyjä lupaa uuden pikku lisäominaisuuden jaksamatta selvittää paljonko sen toteutus maksaa.
  • Vastuun pakoilu. Laiska myyjä ei jaksa hoitaa asiakkaan aiheellistakaan reklamaatioita (joka usein johtuu myyjän laiskuudesta), vaan usuttaa hänet kuuluisan ”jonkun muun” pakeille. Koodarien vika kun luvattu ominaisuus ei toimikaan…
  • Sääntöjen noudattaminen vain napinan välttämiseksi. Myyjää ei kiinnosta asiakkaan etu ja omatunto voi olla täysin takalukossa. Niin pitkään kun kukaan ei voi syyttää mistään, ovat asiat kunnossa.
Hengen laiskuutta, yksityiskohta Hieronymus Boschin maalauksesta The Seven Deadly Sins and the Four Last Things.

Ponnistellen irti laiskuudesta

Laiskuuden vastahyve on ponnistelu. Tuloksissa alkaa tapahtua, kun tekee pikkaisen enemmän, kehittää osaamistaan ja pitää minkä lupaa. Laiskuri inhoaa myyntityötä, mutta vaivaa näkemällä se muuttuu upeimmaksi duuniksi mitä on.

Ponnistelu kannattaa laajentaa koskemaan myös siviilielämää. Kun aloittaa aamun kuudelta aamulenkillä tai hyvällä kirjalla, tulee päivästä parempi. Kun jaksaa kysellä siipalta päivän kuulumiset sohvalle vaipumisen sijaan, ei parisuhde enää sotke työselämää vaan alkaa tukea sitä (makuukammarihommien piristymisestä puhumattakaan). Kun illalla oluen ja makkaraleivän sijaan valitsee salaatin ja vissyn, alkaa askel keventyä huomaamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *