Myyjän perustaidot

Pelkät myyntitaidot eivät enää riitä, koska helppoheikkien aika on ohi – menestyminen myyntityössä vaatii muutakin kuin sujuvan supliikin. Moni sinänsä hyvä myyjä ei pärjää, koska hänen muut taitonsa eivät ole ajan tasalla suurimpien kompastuskivien löytyessä seuraavasta kolmikosta.

Vajavaiset tietokoneen käyttötaidot

Missään toimistossa ei pitäisi enää vuonna 2017 käyttää paperisia soittolistoja. Jos käytössä ei ole nykyaikaista asiakashallinta- tai soittojärjestelmää, niin pienetkin projektit on kätevä pyöräyttää vaikka excelissä.

Olen törmännyt useaan myyjään, jotka ovat olleet sitä mieltä, ettei heidän kannata syystä tai toisesta panostaa tietokonetaitojen opiskeluun. Vaikka eläkeikääsi olisi ”vain” 10 vuotta, niin luuletko ettet 20 eläkevuoden aikana tarvitse tietokoneita? Uskooko joku, että vuonna 2035 on luovuttu internetistä ja tietokoneista?

Suurin syy on laiskuus. Millä muulla voi selittää, että alle pahimmassa tapauksessa 25 -vuotias myyjänalku selvittää kirkkain silmin, ettei hänen kannata opetella Windows-pikanäppäimiä, koska se vie niin paljon aikaa? Jos joka kertaa tallentaessa hakee valikosta ”save as”, niin 45 vuotta kestävän työuran aikana hiiri rullaa pariin kertaan maapallon ympäri…

Puutteelliset taidot näkyvät suoraan tilipussissa. Jos koneen käyttö on hidasta, ja tilausvahvistuksen tekoon tai sähköpostin kirjoittamiseen kuluu kaksin-kolminkertainen aika kollegaan nähden, niin vuositasolla saa olla aika kova myyjä tienatakseen saman summan. Opetteluun käytetty puolituntinen maksaa itsensä takaisin alta aikayksikön.

Prosenttilaskut

Jaksan aina hämmästyä miten suurella osalla ihmisiä ei ole mitään käsitystä prosenttiluvuista. Onko prosentti iso vai pieni tuntuu mahdottomalta arvioitavalta; vaikka alennusmyynnissä 10% alennus on pieni, niin lainan korkona se on iso. Pikavippejä 30% korolla otetaan tolkuttomia määriä, joten prosenttilaskutaidoton on lirissä. Myös myyjänä.

Myyjältä ei vaadita mahdottomia. Jokaisen myyjän on osattava laskea unissaan ainoastaan alennusprosentit ja arvonlisäveron osuus hinnasta. Toisaalta kun osaat laskea nämä, osaat laskea myös kaikki muut prosenttilaskut. Eikä kannata opetella ulkoa, vaan panostaa ymmärtämiseen: kuvitteletpa sitten olevasi riittävän fiksu tajuamaan prosentit tai uskot niiden mahdottomia opeteltavia, niin joka tapauksessa olet todennäköisesti oikeassa…

Kirjoitustaito

Saamiemme työhakemusten taso vaihtelee laidasta laitaan. Osa on mallikelpoista tekstiä, jossa myyjä perustelee miksi hän on oikea valinta avoimeen tehtävään. Hakemus on lähetetty oman nimen mukaisesta sähköpostiosoitteesta ja yhteystiedot seuraavat mukana. Näitä hakemuksia on ilo lukea ja kutsua myyjäkokelas haastatteluun.

Toisessa ääripäässä on epämääräisestä hotmail-osoitteesta lähetetty epämääräisellä kieliopilla laadittu epämääräinen hakemus. Pahimmillaan koko teksti on kirjoitettu pelkästään isoilla tai pienillä kirjaimilla, eikä edes hakijan nimi selviä siitä. MyyntiTykki69@hotmail.com -osoitteesta tullut täynnä kirjoitus- ja kielioppivirheitä oleva hakemus, jossa myyjä vain kehuu olevansa kova myyjä ilman sen tarkempia perusteluja, ei pääse ikinä jatkoon.

Jos myyjä ei osaa kirjoittaa työhakemusta, hänen ei voi olettaa osaavan kirjoittaa tarjousta tai edes sähköpostia potentiaaliselle asiakkaalle. Halovaikutuksen vuoksi huonoa tekstiä suoltava myyjä tulkitaan myös muilta avuiltaan keskinkertaiseksi – tai suorastaan tyhmäksi. Hoonolla soomella tusattu sähköposti on yksi vakavimpia kaupan esteitä, ja siksi kirjoitustaito on yksi myyjän tärkeimpiä avuja.

Pika-apu on lähellä

Jos tunsit piston sydämessäsi ja haluat tehdä asialle jotain, niin tässä vinkit joilla pääset alkuun:

  1. Opettelemalla yleisimmät Windowsin pikanäppäimet pääset jo pitkälle. Lataa tästä myyjän tärkeimmät pikanäppäimet, jotka opit alle viikossa ja joilla tehostat koneen käyttöä merkittävästi!
  2. Jos skippasit koulussa prosenttilaskut, niin rautalangasta väännettyä asiaa löytyy videolla:
    https://opetus.tv/mab/mab1/prosentit/
  3. Kirjoitustaito syntyy vain harjoittelemalla. Verkko-oppia on tarjolla mm. Kirjoittajan ABC-kortti -sivulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *