Myyjän ahdistus

Ahdistus on nykyajan ikävä muoti-ilmiö. Tuntuu, että joka toista tuttavapiirissä ahdistaa tai jopa masentaa. Toisaalta kun ympärillä tapahtuu koko ajan, eikä kaikkeen ehdi kunnolla reagoida, niin onko mikään ihme jos alkaa ahdistaa?

Ahdistus vaivaa myyjiä luonnostaan. Myyjän työssä altistukselle ahdistaa etenkin työn epävarmuus: kaupan esteitä ilmaantuu kalkkiviivoilla, korona sotkee markkinat, ja tietysti joka toinen asiakas arpoo päätöstään vaikka ostaminen olisi äärimmäisen hyödyllistä. Pääsenkö myyntitavoitteeseen vai en? Kuinka ison tilin teen? Saanko maksettua Mersun loppuerän tai tyttären leirikoulun?

Toinen tekijä on myyntityön monimutkaistuminen. Ennen kaupat tehtiin kasvotusten ja byrokratiaksi riitti nimi tilauslomakkeelle. Nykyisin myyjän pitää hallita lukuisia ohjelmistoja jo etätapaamisen järjestämiseksi, laskea tarjouksia itsenäisesti, ja tietysti hallita yhä monimutkaistuvaa lainsäädäntöä. Ja juuri kun oppii kaiken, tulee muutoksia.

Työn rytmikin on muuttunut. Ennen tarjousta ehti miettiä ja laskeskella rauhassa, nyt tarjous pitää saada usein samana päivänä. Sen jälkeen asiaa mietitään pitkän kaavan kautta, kunnes lopulta tilaus tulee hirveällä kiireellä, ja myyjäpolo saa sykkiä saadaksen asiakkaan toiveet ja tuotannon realiteetit kohtaamaan. Ja ahdistus ei ainakaan lisäänny, kun kotona tulee palautetta päivän venymisestä.

Ahdistuksen kierre tappaa tuloksen

Kun ahdistus kasvaa, myyjän toimintakyky laskee. Paineen noustessa ajatus ei kulje, joten on helppo jumiutua vanhoihin kaavoihin. Rutiinit helpottavat elämää, mutta autopilotilla toimiminen estää uusien mahdollisuuksien tunnistamisen ja asiakkaan ongelman ratkaisemisen luovalla tavalla.

Ahdistuneena on kaiken lisäksi vaikeaa tarttua työhön – etenkin niihin vaativiin tai ikäviksi koettuihin hommiin. Kylmäsoittoja ei saa enää tehtyä totuttuun tahtiin. Reklamaatiot ehtii hoitaa huomenna. Ahdistunut pomo taas ei jaksa ohjata ja kannustaa alaisia kohti kauppaa.

Ahdistus lisää myös turhaa murehtimista. Kun ahdistunut myyjä näkee riskejä kaikkialla, saa surra kahteen kertaan: ensin etukäteen ja toistamiseen kun tavara on osunut tuulettimeen (kaikista valmisteluista huolimatta). Ahdistunut myyjää murehtii kaiken lisäksi niitäkin juttuja, jotka eivät edes koskaan toteudu.

Moni hakee helpotusta lyhyen tähtäimen hyvänolontunteesta, joka ei kuitenkaan tuo pitkän ajan hyvinvointia. Suklaapatukan mussuttelu, ylilyönti somessa, pikku känni tai rankka salitreeni ilman lepopäiviä ei kuitenkaan ratkaise lopullista ongelmaa, vaan ainoastaan lisää ahdistuksen määrää.

Marraskuu ei varsinaisesti helpota ahdistuksen suhteen, kun harmaata riittää. Olen oikein pitänyt kirjaa, ja aurinko on paistanut toimiston ikkunasta tasan puolen tunnin ajan marraskuun alkupuolen aikana. Onneksi päivä pitenee taas ensi kuussa!

Taklaa ahdistus

Vanteen kiristämiseen ei ole helppoa ratkaisua. Idean tähän blogiin ja vinkkejä ahdistuksen selättämiseen tarjoili minulle ystäväni Paula Roima linkkaripostauksessaan. Kiitos!

Tärkeä keino on tunnistaa, että nyt ahdistaa, ja pyrkiä ymmärtämään miksi ahdistaa. Onko taustalla vaikea työtehtävä, jonka aloittamista lykkää? Esimerkiksi kylmäsoitot ahdistavat monia kokeneitakin myyjiä, varsinkin jos myyntiputki kumisee tyhjyyttään. Kokeile, väheneekö ahdistus jos vaikka kollegan tuella saat sovittua yhteisen kylmäsoittopäivän.

Oman käytöksen muuttaminen on toimiva, mutta vaativa osa. Itselle esimerkiksi kännykän sulkeminen hyvissä ajoin illalla tuntuu mahdottomalta. Jopa nukkumaan meno on välillä vaativa suoritus, koska yhdeksältä on muka liian aikaista ja kymmeneltä taas jo liian myöhäistä. (Kiva huomata yhden-kahden maissa jymähtäneensä vaikkapa vertailemaan 37″ WUHD-näyttöjä, vaikka 2x WQHD riittää ihan hyvin työkäytössä.) Ahdistuneelta puuttuu usein se vaadittava tahdonvoiman pisara, joka kantaisi yli vaikeiden hetkien!

Joillain ahdistus katoaa joogalla tai mindfullnesilla, itselle paras ahdistuksen poistaja on kävely. Olen havainnut, että endorfiinit lähtevät liikkeelle noin kolmen kilometrin kohdalla, ja sen jälkeen koko päivä sujuu paremmin. Paras ajankohta lenkille on aamu, koska endorfiiniryöppy vaikuttaa noin 12 tunnin ajana – iltalenkin buusti ehtii haihtua yön aikana.

Ahdistus kuulunee elämään sen pakollisena osana, eikä satunnaista ahdistusta kannata säikähtää. Jos onnistuu tunnistamaan ahdistuksen silloin kun se on vielä kehittymistilassa, on sen hallinta helpompaa ihan kotikonstein. Jos päästää tilanteen eskaloitumaan niin pitkälle, että yöllä ei nukuta, pumppu hakkaa ensimmäisen kahvikupillisen jälkeen, ja myös psyykkisellä puolella alkaa tuntua aivokudoksen pehmenemistä, aletaan olla jo sillä levelillä ettei siinä enää auta kuin turvautua ammattilaisen apuun.

Joskus pienikin piristys auttaa, joten mitä jos kysyisit alavireilseltä kollegalta miten tänään menee?


Ahdistuksen estämiseksi kannattaa piristää myyjiä vaikkapa ostamalla heille kuumia liidejä. Alkuun pääset ottamalla yhteyttä vaikkapa allaolevalla lomakkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *