Lukeminen kannattaa aina, sanoi muuan Donner kuulussa mainoslauseessa, jonka härskisti kopioin omalle kirja-saitilleni – kun en parempaakaan keksinyt. Lukeminen on paitsi kivaa, myös hyödyllistä. Koen lukemisen näytelleen merkittävää osaa kehityksessäni myyjänä, johtajana ja ihmisenä. Tässä jutussa kerron miksi.
Parempi tapa oppia kuin kokeilla itse
Lukeminen on tehokas tapa oppia uutta. Teetpä mitä tahansa, löytyy aiheesta varmasti kirjallisuutta, josta voit opiskella perusasiat sen sijaan, että opettelisit kaiken itse kantapään kautta. Myyntitaitoja ei kannata opetella asiakkaissa, vaan etukäteen alan perusoppaista. Ei ole mitään järkeä hakata päätä seinään jos siltä voi välttyä lukemalla.
Tässä yhteydessä on syytä tarkentaa, että painettu fyysinen kirja on joissain tilanteissa jo ilmestyessään vanhentunut. Jos haluat vaikkapa treenata hakukoneoptimointia, ei kannata välttämättä tukeutua vuonna 2015 julkaistuun opukseen, koska Google on sen jälkeen ehtinyt muuttaa algoritmejaan jo moneen kertaan. Toki jotkut perusasiat pysyvät, mutta silti kannattaa turvautua vaikkapa tuoreisiin blogiteksteihin.
Moni ajattelee korvaavansa lukemisen katsomalla videoita youtubesta. Valitettavasti tämä ei ihan kaikissa aiheissa toimi, sillä vartin videoon ei kovin paljoa asiaa mahdu. Ja mistä edes tietää kuinka hyvää tavaraa nimimerkki clousaaja666 esittää videollaan? Epäilen mistä tahansa klassikko-myyntikirjasta löytyvän varmemmin toimivampia tekniikoita.
Lukeminen opettaa kirjoittamaan
Lukeminen on kriittinen tekijä kirjoittamisen oppimisessa, enkä ole vielä kuullut kirjailijasta joka ei myös lukisi paljon. Lukemalla paljon erilaisia tekstejä sisäistää väkisin monimutkaisiakin lauserakenteita, jolloin monenlaisen tekstin tuottaminen helpottuu.
Myyjän työssä kirjoittaminen on oleellinen taito. Jos et osaa kirjoittaa, vaan tekstisi vilisee kirjoitusvirheitä ja lauserakenteet ovat mystisiä, olet väkisin takamatkalla. Haloilmiön vuoksi huono teksti heijastuu kaikkeen ympärillään: tuote vaikuttaa kehnommalta, tarjous huonommalta, ja myyjä tyhmemmältä kuin mitä asia oikeasti on.
Asia häiritsee taatusti kaikkia muita, paitsi itsekin huonosti kirjoittavia. Asiaa voi piilotella tiettyyn rajaan saakka luomalla valmiita meilipohjia yhdessä hyvin kirjoittavan kanssa ja käyttämällä vain niitä. Valitettavasti huono kirjoitustaito paljastuu jossain kohtaa väkisin. Kannattaa siis lukea, jotta oppii kirjoittamaan paremmin.
Lukeminen antaa yleissivistystä
Lukeminen avartaa maailmankuvaa ja laajentaa tietämystä kaikilta elämän osa-alueilta: maantiedosta, ihmissuhteista, liike-elämästä ja historiasta. Yleissivistystä tarvitset asiakkaiden vakuuttamiseen, koska muuten et yksinkertaisesti ymmärrä asiakkaitasi. Mitä paremmin palkattuihin hommiin tähtäät, sitä enemmän sinulla täytyy olla yleissivistystä.
Mietitään vaikka myyntitilannetta konepajan kanssa. Asiakkaasi on pitkään vienyt osia georgialaiselle traktoritehtaalle, ja sinä riennät onnittelemaan amerikankaupoista tai ihmettelet miten Ukrainan sota muka vaikeuttaa toimintaa. Tai asiakas kertoo olleensa lomalla Sveitsissä ja sinulle tulee mieleen vain kotikaupunkisi Hyvinkää. Tai asiakas kertoo tessin vaikeuttavan töiden organisointia ja sinä ihmettelet mitä ysäribileillä on tekemistä tämän kanssa.
Yleissivistys ja etenkin tietämys liike-elämän perusasioista on suorastaan välttämätöntä B2B-myynnissä. Mitä paremmin ymmärrät mitä asiakas tekee, sitä paremmin pystyt rakentamaan luottamusta. Aiemmin mainittu haloilmiö kääntyy tässä eduksesi, sillä kun juttelet järkeviä, vaikuttavat tuotteesi ja tarjouksesi myös järkeviltä.
Lukeminen on hyväksi terveydelle
Lukemisella on lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia. Ensinnäkin se pienentää yleistä stressitasoa, sillä ihminen tuppaa väkisin rentoutumaan lukiessaan (ellei lue jotain Karl Marxia). Vaikkapa videopeleillä tai televisiolla ei ole havaittu vastaavaa vaikutusta.
Isompiakin hyötyjä on havaittu. Esimerkiksi Alzheimerin tautiin yhdistetyn beta-amyloidin määrän aivoissa on havaittu pienenevän lukemisen ansiosta, joten kenties vanhana on paitsi viisaampi myös muistaa asioita pidempään. Suvussani on ollut Alzheimerin tautia, enkä varsinaisesti haluaisi itse kokea sen riemuja – siinäpä hyvä syy lukea.
Kirjojen lukeminen on myös linkattu pidempään elinikään. Eläkeikäiset, jotka lukivat kirjoja sen sijaan että olisivat vain selailleet lehtiä tai katsoneet tv:tä elävät keskimäärin pidempään: tutkimusta seuranneiden 12 vuoden aikana kuolleisuus lukijoiden joukossa oli 20% pienempi. Mahtavaa: kun lukee paljon elää pidempään ja voi lukea vielä enemmän!