Maksimoi korona

Korona on hidastanut (jos ei kokonaan pysäyttänyt) talouden rattaat. Oikea ratkaisu ei ole jäädä tuleen makaamaan ja voivotella kohtaloaan. Jos odotat kriisin ohimenemistä säästöliekillä olet myöhässä kun tilanna normalisoituu – jos normalisoituu.

Korona ei ole musta joutsen. Vastaavia tauteja on kiertänyt maailmalla tasaisin väliajoin (SARS, MERS, sika/lintulenssut), mutta pandemialta on onnistuttu välttymään. Ebolakin kokeilee tasaisin väliajoin laajempaa irtiottoa. Kansainvälisen matkustamisen kasvu tarkoittaa väistämättä pandemioiden määrän kasvua.

Maksimoi korona

Jos haluat kaiken irti koronasta, niin se on helppoa. Keskeytä tuotanto, dumppaa varasto maailmalle hinnalla millä hyvänsä, ja irtisano tai ainakin lomauta koko henkilöstö. Palataan asiaan kun tilanne on parempi.

Ainakaan myydä ei kannata. Ei kai kukaan koronan aikana osta?

Samoin kannattaa lopettaa markkinointi. Mainonta ja tiedotus on turha kuluerä. Someen nyt ainakin on turha laittaa mitään.

Eikä nyt kannata verkkosivuja päivittää (ei edes laittaa uusia aukioloaikoja). Verkkokauppaprojektikin on pakko laittaa jäihin ja odotella parempia aikoja. Mitä jos säästäisi ja sulkisi koko sivuston koronan ajaksi?

Mitä jos silti yrittäisi…

Hanskoja ei kannata heittää tiskiin, vaikka korona olisi lyönytkin vyön alle. Ainoastaan silloin, kun myynti on sakannut jo ennen koronaa ja firma on muutenkin konkurssikypsä, kannattaa laittaa ovet säppiin lopullisesti ja minimoida vahingot, sen sijaan, että tekohengittäisi yritystä vielä muutaman kuukauden väistämätöntä lykäten.

Aloita urakka tilanneanalyysillä. Luovu ensin turhasta, ja luo vapautuneilla resursseilla jotain uutta.

1. Korona on hyvä syntipukki

Ensimmäisenä kannattaa luopua vanhasta painolastista. Nyt on korkea aika tehdä ne ikävät päätökset, joita olet lykännyt.

  1. Torppaa tappiollisiset tuotteet. Ominaisuuksilta vanhentuneet, kannattamattomat tai liikaa työllistävät tuotteet kannattaa poistaa hinnastosta. Jos joku kitisee, voit syyttää koronaa.

  2. Heivaa hankalat asiakkaat yli laidan. Jos asiakkuus aiheuttaa paljon työtä, mutta jättää vain vähän katetta, voi olla fiksumpaa lähettää asiakas kilpailijan kiusaksi. Muista, että jos strategiasi nojaa palveluun ja asiantuntemukseen, ei tinkijän edes kuulu olla asiakkaasi. Taaskin voit syyttää koronaa palvelun päättymisestä, jos et suoraan kehtaa kertoa tilannetta.

  3. Paranna työilmapiiria. Lähetä työnvieroksujat ja muut asenneongelmaiset kilometritehtaalle koronan varjolla.

2. Investoi uuteen

Suurimmalla osalla yrityksistä on kassassa pientä puskuria, joka kannattaa kääntää uudeksi kassavirraksi nyt kun se on vielä mahdollista. Jos bisnes sakkaa koronan takia, ei kannata odotella ja katsoa kassan virtaavan kuiviin, vaan miettiä uusia, tässä tilanteessa toimivampia liiketoimia, joilla rahavirta kääntyy oikeaan suuntaan. Kehityshankkeisiin irtoaa myös tukirahaa tavallista löyhemmin kriteerein, joten jos kunnianhimoinen tuotekehityshankkeesi ei ole aiemmin mennyt tuenjakajien tajuntaan (virkamies ei lähtökohtaisesti ymmärrä toimialaa mullistavia ideoita, joten tukirahaa saa riittävän tutulla tekemisellä), saattaa tilanne olla nyt toinen. Business Finlandin ja Elyn jakamilla tuilla kehityshanketta voi vivuttaa noin viisinkertaiseksi.

Mitä uutta sitten keksisi?

  1. Uudet tuotteet ja palvelut ovat päivänselvä vaihtoehto. Miten palveluntarjontaa voisi laajentaa? Millaisia tuotteita tässä tilanteessa halutaan ostaa? Mieti tätä oman osaamisenne kautta.

  2. Uusia asiakkaita kannattaa hankkia nyt. Mieti, kenelle uusille asiakkaille voisi myydä? Mikä segmentti on unohdettu? Keitä voisimme palvella? Kuka ostaa koronan jälkeen?

  3. Jos et vielä ole verkossa, niin nyt on korkea aika. Mieti, mitä tuotteita voisi viedä verkkoon? Älä mieti, että ei tätä voi tehdä verkossa, vaan päätä selvittää miten sen voi toteuttaa verkossa.

Elämä jatkuu koronan jälkeenkin – erilaisena toki, mutta jatkuu kuitenkin. Ota siitä kaikki irti aloittamalla nyt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *