Suurin osa valinnoista tehdään autopilotilla omia pinttyneitä tapoja noudattaen. Hankalaksi homman tekee se, että autopilottimme suunnistaa edelleen Afrikan savannilla ja sen tekemät päätökset eivät siksi ole läheskään aina nykymaailmaan soveltuvia. Autopilotti kannustaa syömään, juomaan ja naimaan aina kun mahdollista, mikä johtaa liikalihavuuteen, alkoholismiin ja kalliiseen avioeroon.
Jos malttaa miettiä tekemisiään, on suurin osa valinnoista helppo. Tai siis ne ovat helppoja tehdä mutta hankalia pitää. Käytännössä kaikki pitkällä tähtäimellä hyödylliset päätökset ovat nykyhetkellä kurjia ja pitkällä tähtäimellä haitalliset puolestaan nykyhetkellä nopsan nautinnon tuovia. Vertaa vaikka verkkareiden jalkaan vetoa ja räntäsateeseen ryntäämistä vs. ylähyllyn punkkupullon kanssa sohvalle hautautumista, tai paria puhelua puoli viiden jälkeen vs. kissavideoiden katselua. Jokainen tietää mitä pitäisi valita, mutta harva pystyy valitsemaan tai ainakaan valinnan vielä elämään valintansa mukaan.
Toisen kategorian valinnat ovat enempi makuasioita eikä niillä ole sen suurempaa merkitystä. On pitkällä tähtäimellä sama valitsetko porkkanan vai banaanin, tai Turun vai Helsingin (kiitos Jussille Lahteen inspiraatiosta). Haastavimmat probleemat löytyvät kolmannesta kategoriasta joka on tämän blogin aiheena.
Miten valita pienempi paha?
Hankalimpia ovat valintatilanteet, joista ei selviä jonkun loukkaantumatta tai suorastaan vetämättä herneitä nenään. Joku suuttuu, mutta kuka? Näihin päätöksentekotilanteisiin on tarjolla monia tapoja aina kolikonheitosta alkaen. Höpsismiin sekoamisen sijaan suosittelen nopeaa työkalua, jonka avulla on helppo päätellä miten asiat priorisoida. Näihin nimittäin toimii kympin sääntö.
Alunperin Suzy Welchin ideoima 10-10-10 -sääntö tuli suomalaisille tutuksi viimeistään Nordic Business Forumin puheenvuorosta vuonna 2013. Simppeli sääntö on siitä lähtien ollut aktiivikäytössä ja auttanut moneen pulmaan. Homma toimii siten, että päätöstä tehtäessä arvioidaan sen vaikutus 10 minuutin, 10 kuukauden ja 10 vuoden kuluttua.
Kun joudut päätöstilanteeseen, niin mieti yksinkertaisesti, mitä tapahtuu eri skenaarioissa 10 minuutin, 10 kuukauden ja 10 vuoden kuluttua? Mistä valinnasta on luvassa suurin pitkän ajan hyöty? Mitä taas todennäköisesti katuisit? Mitä on ehdottomasti tehtävä vaikka lyhyellä aikavälillä tulisi kuraa niskaan?
Kympin valinnat
Otetaan esimerkki. Kalenterista löytyy päivän viimeinen tapaaminen hankalasti tavoitettavalle, mutta ajatuksillesi lämmenneelle asiakkaalle klo. 16:30. Urasi suurin tilaus on lopultakin nimmaria vaille valmis. Sen jälkeen olet luvannut viedä puolisosi vuosipäivän illalliselle klo. 19:00.
Asiat eivät mene nappiin. Asiakas on “ihan vähän” myöhässä, ja kolme varttia odotettuasi hoksaat, että vaikka asiakas saapuisi seuraavalla sekunnilla, niin palaveri vie väkisin toista tuntia etkä mitenkään ehdi ABC:n kabinettiin ajoissa odottavan siippasi luo. Tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja: Jos jäät odottamaan, saat ison kaupan, mutta kotona saattaa tunnelma jäätyä. Jos taas kiirehdit puolisosi luo, siirtyy tapaaminen viikkojen päähän ja pahimmillaan puolivalmis kauppa kaatuu kokonaan. Tästä tilanteesta et selviä voittajana – mitä teet?
Kymmenen minuutin kuluttua kyrsii teit mitä tahansa. Joko puolisosi pettyy, tai asiakas pettyy ja sinua harmittaa kaupan kariutuminen. Shit happens.
Kymmenen kuukauden kuluttua puoliso on todennäköisesti unohtanut koko jutun. Vaikka olisitkin tehnyt oharin niin asian voi korjata hyvittämällä sen jollain kivalla (ja sehän onnistuu kaupan tuomilla provikoilla). Jos valitsit asiakkaan, hän on todennäköisesti tyytyväinen ja urasi nousussa ison kaupan myötä. Jos skippasit palaverin, on kauppa saattanut mennä sivu suun tai ainakin hankalan kaverin kanssa painiminen on vienyt energiasi.
Kymmenen vuoden kuluttua asialla on tuskin mitään merkitystä. Suhteesi tai urasi ei riipu millään lailla tämän yhden illan tapahtumista – tai jos tämä ei ole eka kerta kun teet oharit, saattaa suhde olla jo menneen talven lumia (sitä kylvät mitä niität, ehkä kannattaa kerätä karmavelkaa etukäteen?).
Koska 10 minuutin ja 10 vuoden tapahtumilla ei ole käytännössä merkitystä, teet valinnan 10 kuukauden horisontin perusteella. Haet kaupan kotiin ja selvität asian puolisolle, tarvittaessa vaadittavien hyvitysten kera. Helppoa vai mitä?