Kuinka kieltäytyä oikein

Viime viikolla blogissa neuvottiin käyttämään sanaa EI. Juttu poiki palautetta siitä, kuinka kieltäytyä kohteliaasti. Tässä kolme vinkkiä kieltäytymiseen.

Kolme tapaa kieltäytyä

Joskus kieltäytyminen on vaikeaa. Jos vaikkapa tärkeä asiakas pyytää mukaan jonnekin, voi olla vaikeaa sanoa ei. Asiaa kannattaa miettiä etukäteen, tässä muutama konsti:

  1. Päätä, että sanot ei
    • Päätä, että tällä viikolla en anna alennuksia, ja vastaan kaikille tietyllä tavalla: ”sori mutta meillä on tiukat hinnat; niin kuin puhuttiin niin tämä on hyvä juttu syystä A ja B; mennäänkö näillä?”
    • Päätä, että et lähde mihinkään uuteen. Vastaa kysyjille suoraan esim. ”En voi tällä hetkellä ottaa mitään uusia harrastuksia, koska meillä on kotona 2- ja 4-vuotiaat lapset ja aika on tosi kortilla”, tai ”Kiitos kysymästä, mutta keskityn nyt alle nelikymppisenä Nuorkauppakamaritoimintaan täysillä ja mietin muiden järjestöjen jäsenyyksiä vasta tullessani yli-ikäiseksi niihin hommiin.”
  2. Muista, että voit aina pyörtää päätöksesi jos heikolla hetkellä et ymmärrä kieltäytyä. Esimerkkejä:
    • Valitettavasti se eilinen muutos tuotteeseen ei onnistukaan, koska tuotanto kertoi muutoksen olevan mahdoton toteuttaa. Sopiiko sinulle, että mennään tällä vakiotuotteella?
    • Lupasin eilen lähteä mukaan Rotarien toimintaan, mutta asiaa mietittyäni joudun tässä kohtaa jättämään asian väliin, koska nykyisessä työssäni en pysty sitoutumaan jokaviikkoiseen lounaaseen.
  3. Jos innostut helposti uusista jutuista, kannattaa ottaa tavaksi nukkua yön yli, jotta saat tehtyä päätöksen ensihuuman haihduttua. Voit sanoa vaikkapa ”Kuulostaa tosi kivalta, mutta nukun yön yli.” Voit halutessasi myös selittää asiaa, esimerkiksi ”Sopiiko, että nukun yön yli ja ilmoitan sinulle huomenna haluanko tulla mukaan, koska tällä hetkellä töissä on niin kiireistä, että minun täytyy varjella vähäistä vapaa-aikaani.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *