Kolme tapaa oppia uutta

Blogia lukeneille pitäisi olla selvää, että myyntityössä (tai mitä sitten ikinä tekeekin) pärjätäkseen on pakko jatkuvasti opetella uusia asioita. Vanhojen asioiden väistämättä unohtuessa täytyy opetella uutta edes pysyäkseen samalla tasolla, ja kehittyäkseen pitää jo ponnistella. Tässä jutussa käyn läpi kolme tapaa hankkia uusia taitoja

1. Kokeile jotain uutta

Yksinkertaisin tapa on kokeilla jotain uutta. Voit esimerkiksi kokeilla

  • uutta tapaa avata puhelu
  • uutta rakennetta myyntitapaamiselle
  • uutta tyyliä esitellä tuotteesi hyödyt
  • uutta tapaa prospektoida
  • myyntiä uudelle lupaavalle toimialalle
  • eri kanavaa kontaktoida vanhoja asiakkaita
  • eri rytmiä kontaktoida asiakkaita

Kun kokeilee uusia juttuja, niin tietysti täytyy varautua siihen, että kaikki ei toimi. Viimeistään jossain 20-30 testin kohdalla huomaa kannattaako kokeilua jatkaa.

Jos haluat parantaa kokeilun onnistumisen mahdollisuuksia, niin älä vielä lopeta lukemista, vaan siirry pohtimaan aiempia kokeiluita!

2. Pohdi aiempia kokeiluita: mikä on toiminut ja mikä ei

Sen sijaan, että kokeilee vailla järkeä ensimmäistä ideaa mikä mieleen tulee, kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään aiempia tekemisiä. Oppiminen ja kokeilu tehostuu huomattavasti!

Jos esimerkiksi saat kuningasidean myydä palveluasi jäätelökioskeille ovelta ovelle -henkisesti, vältyt hukkareissulta muistelemalla kuinka kävi edellisellä luukutusrundilla, jolloin sait vain pakkeja palkollisilta. Pienellä mietinnällä voit nimittäin päätellä, että myös jäätelökioskeilla tiskin takana on vain kesätyöntekijöitä, joilla ei ole natsoja ostaa yhtään mitään. Hukkareissu vältetty!

Ennen kuin muokkaat spiikkiä tai tarjouksen esittelyä, kannattaa miettiä mikä aiemmin on toiminut ja mikä ei. On ihan turhaa räpeltää eestaas, ja koittaa kikkaa B kikan A jälkeen vain palatakseen vanhaan puolta vuotta myöhemmin.

Uusia asiakasryhmiä kokeillessa kannattaa edetä järjestelmällisesti. Sen sijaan, että testaa summamutikassa eri toimialoja ja eri kokoisia yrityksiä, kannattaa vaihtaa vain yhtä muuttujaa kerrallaan, koska muutoin johtopäätösten teko käy mahdottomaksi. Pysy yhdessä toimialassa, mutta testaa eri yrityskokoja. Vertaa tuloksia aiempiin: toimiiko tämä paremmin vai huonommin? Kokeile eri toimialalla, jos mikään ei toimi. Ja kun toimii, niin laita toimivaan porukkaan lisää paukkuja!

3. Kopioi kaverilta

Kaikki järkevät asiat on jo kokeiltu, joten on ihan turhaa odottaa keksivänsä jotain uutta.. Lue myyntiblogeja ja -kirjoja, katso videoita, tutki onko somessa esimerkkejä. Joku toinen on poikkeuksetta jo tehnyt jotain vastaavaa, joten voit oppia muiden virheistä tai toistaa heidän menestysreseptiään.

Huomaa, ettei tuotteen tarvitse olla sama voidaksesi oppia siitä jotain. Myyt sitten soraa, sushia, tai sovelluksia, niin tietyt lainalaisuudet pätevät aina. Jos soraa myydään menestyksekkäästi yhdellä tavalla, niin mieti mitä osia siitä voisit soveltaa.

Kopioinnissa ei kannata ujostella. Matkijan mainetta pelätessään ei kannata tehdä asioita tyhmästi, jos joku toinen jo tekee fiksusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *