Kolme konstia onnekkuuteen

Jokaisessa talossa on myyjä, jolla käy jatkuvasti poikkeuksellisen hyvä säkä. Kollegat katsovat kateellisina tai ihaillen, miten kauppaonni seuraa kaveria, joka saa kauppaa mitä uskomattomampien käänteiden seurauksena. Voiko hyvään onneen vaikuttaa?

Kyllä voi. Törmäsin nimittäin netissä Richard Waisemanin jo vuosia sitten toteuttamaan tutkimukseen, jossa on tutkittu yli 400 ihmisen onnekkuutta. Hyvä onni ei ole onnenkauppaa, vaan jokainen voi muuttua ikuisesta epäonnen soturista varsinaiseksi hannuhanheksi.

Tunnista mahdollisuudet

Onnekkaat ihmiset tunnistavat muita paremmin eteen tulevia mahdollisuuksia. Tutkijat havaitsivat tämän laittaessaan koehenkilöt laskemaan sanomalehdessä olevien valokuvien määrää. Onnekkaiksi itsensä kokevat ihmiset selvisivät urakasta parissa sekunnissa muiden jatkaessa minuuttitolkulla, koska he huomasivat toiselle sivulle isolla kirjoitetun tekstin ”tässä lehdessä on 43 valokuvaa”. Muut eivät huomanneet, koska olivat niin keskittyneet laskemiseen.

Epäonninen myyjä kulkee kauppojen ohi. Hän hakee prospekteja siltä kapealta sektorilta, jonne on ennenkin myynyt, eikä hoksaa ympärillä avautuvia mahdollisuuksia. Hän on niin keskittynyt etsimään neulaa heinäsuovasta, ettei hoksaa oven pielessä lojuvaa isoa neulatyynyä. Epäonninen myyjä on jumissa myyntirutiiniensa kanssa, kun onnekas myyjä pitää mielen avoimena uusille mahdollisuuksille tehdä kauppaa.

Luo lisää mahdollisuuksia

Onnekas myyjä elää vaihtelevaa elämää ja tarkoituksella välttää rutiineja. Hän ottaa kylmäsoittoja toimialalle, jota muut toimistolla pitävät menetettynä tapauksena. Hän käy erilaisissa tapahtumissa ja tapaa erilaisia ihmisiä. Tutkimuksessa paljastui, että onnekkailla ihmisillä oli hämärän kuuloisia tapoja varmistaa, ettei juttukavereiksi valikoidu vain samalla tavalla asioista ajattelevia: he saattoivat etukäteen juhliin mennessään päättää puhuvansa esimerkiksi vain tiettyyn väriin pukeutuneiden ihmisten kanssa!

Onnekas myyjä on siis valmis ottamaan riskejä. Koska uusi juttu voi osoittautua vesiperäksi, niin epäonninen ohittaa mahdollisuuden kun kuitenkin ajattelee epäonnistuvansa. Onnekas sen sijaan kokeilee onneaan ja riittävän monta kiveä käännettyään häntä onnistaa väkisin!

Asennoidu onnekkuuteen

Kuvittele rientäväsi konttorille ennätyssuuri sopimus salkussasi. Provikka on viisinumeroinen ja lisäkauppaa on tulossa varmasti. Olet niin täpinöissäsi, että toimiston nurkalla unohdat katsoa ympärillesi, ryntäät nurkan takaa suoraan henkilöauton alle ja muljautat nilkkasi. Ennen kuin luet eteenpäin, niin mieti miten reagoit?

Vastaava koejärjestely tehtiin onnekkuustutkimuksen koehenkilöille. Itseään epäonnisina pitävät löytäisivät tästäkin epäonnea – ihan tyypillistä että minä jäin taas auton alle! Onnettomuus vahvistaa epäonnisen omakuvaa epäonnen soturina ja pitää tulevaisuuden odotukset matalalla.

Sen sijaan onnekas myyjä ajattelee että kävipä säkä – olisin voinut vaikka kuolla! Ja bonuksena pääsen viikoksi saitsulle, joka minulla on varaa pitää kun kerran sain tämän diilinkin; nyt ehdin lopultakin lajitella postimerkkikokoelmani! Ja nyt vältyn sekä pomon tylsältä koulutuspäivältä, että taloyhtiön pihatalkoilta, joissa joutuisin horisemaan naapurin kahjon mummon kanssa hänen spiritualismiharrastuksestaan. Eikä minun muuten tarvitse edes mennä huomenna anopin synttäreillekään kun pyydän terkkarilta kepit lainaan, kävipä varsinainen onnenpotku!

Siinä missä epäonninen manaa surua ja murhetta, elää onnekas ilon ja onnen päivää. Onnekkaan käsitys onnekkuudestaan sen kun vahvistuu ja hän odottaa onnen suosivan jatkossakin. Syntyy itseään vahvistava kierre, kun onnekas oikein odottaa milloin onni seuraavan kerran suosii!

Näin muutut onnekkaaksi

Onnekkuus ei siis ole tuurista kiinni. Varmista onnekkuutesi näitä neuvoja noudattamalla:

  1. Opettele näkemään mahdollisuuksia ympärilläsi. Hidasta, kuuntele ja pohdi mitä ympärilläsi tapahtuu sen sijaan, että vain painaisit kauppaa kohti laput silmillä.
  2. Tee säännöllisesti jotain rutiineistasi poikkeavaa. Tutustu uusiin ihmisiin, osallistu tapahtumiin ja soita prospekteille joiden ei pitäisi olla potentiaalisimpia asiakkaitasi.
  3. Asennoidu olemaan onnekas. Etsi huonojen juttujen hyvät puolet; mieti miten voit hyötyä kaupasta jota et saanutkaan? Jos asennemuutos tuntuu hankalalta, niin aloita kirjaamalla joka ilta ylös kolme sen päivän onnekkainta sattumusta, ja kuukauden jälkeen fiiliksesi on varmasti onnekkaampi.

Onnekasta uutta vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *