Kinkkisiä kysymyksiä kinkissä

Huippumyyjän arkeen kuuluu pistäytyminen kiinalaisessa ravintolassa. Sopivan kevyt riisi- tai nuudelisafka pitää päivänukkumatin loitolla ja maistuu herkulliselle. Rundilla on helppo napata kyytiin takeaway satsi eikä niin pientä kyläpahasta mahda löytyäkään, etteikö sieltä löytyisi ainakin yhtä kelvollista kinkkiä.

Meilläkin on oma vakiopaikkamme, jossa on saanut kohtuuhyvin ravinnontarpeen tyydytettyä. Tämä kiinalainen ravintola on toiminut samassa paikassa vuosikymmeniä, on ulkoasultaan vähän nuhjuinen eikä eläkeikää lähestyvä omistajakaan ole jaksanut oikein asiakaspalveluun panostaa. Ruoka on sinänä ollut toimivaa, mitä nyt välillä ei ole jaksettu kokata lisää kaikkia lajeja myöhäisen lounaan nauttijoille.

Muutosta ilmassa

Kesän jälkeen ensimmäisellä vierailulla huomasimme jonkun muuttuneen. Yleisilme oli sama, mutta pieniä kalustejärjestelyjä oli tehty. Huomasimme omistajan vaihtuneen kun kellon kilistelyn sijaan myyjä paukkasikin salamana tiskin taa tilausta vastaanottamaan ja toivotti iloisena meidät tervetulleeksi.

Yritys asiakkaan huomioimiseksi oli kohdallaan. Vesikannu kannettiin kysymättä pöytään ja sen kaveriksi oli tarjolla myös mehua. Meille esiteltiin mitä buffetista löytyy ja kerrottiinpa kahvinkin kuuluvan hintaan. Jälkiruokapöytään oli ilmaantunut suklaakonvehtejakin.

Lounaan ajan seurasimme vaikuttuneina palvelualttiin myyjän tekemisiä. Jokainen asiakas sai vip-kohtelun, astiat kerättiin joutuin pois pöydästä ja poislähtijöille muistuteltiin, että kaffea saa ottaa mukaankin jos ei nyt jaksa juoda. Jokainen toivotettiin tervetulleksi uudestaan.

Mihin into tyssää?

Edellinen omistaja on varmasti ollut ravintolan avetessaan yhtä innostunut, mutta vuosien varrella into on lopahtanut. Sama efekti on tuttu muualtakin: myös nuoresta innokkaasta myyjästä tulee aivan liian usein vuosien kuluessa ainoastaan vanhoissa asiakkaissa kiertävä kehäraakki (ja jonka aiemmin itsestään huolta pitänyt emäntä antaa sekä hanurin että säärikarvojen kasvaa parisuhteen vanhetessa).

Miksi ihminen lakkaa tekemästä parastaan vuosien kuluessa ja tyytyy keskinkertaisuuteen?

Millä keinoilla saisimme alun energisyyden säilymään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *