Keskity kauppaan

Minulla on putkiaivot. En yksinkertaisesti pysty keskittymään kuin yhteen asiaan kerrallaan. Edes kirjoittaminen ei onnistu samaan aikaan kuin kuuntelu, joten joudun usein myyjiäkin muistuttamaan, että minun kanssa jutellessani on turha puhua samaan aikaan kun kirjoitan edellistä juttua ylös, tai vaikka vain etsin jotain tiettyä tiedostoa. Kotonakin tulee sanomista, kun töihin keskittyessä saatan sujuvasti esittää keskustelevaa ihmistä, mutta todellisuudessa en muista mitään koko keskustelusta.

Olen tuskin ainoa, joka kokee moniajon mahdottomaksi. Itse asiassa tutkimukset osoittavat, ettei kukaan pysty oikeasti hoitamaan useaa tehtävää samaan aikaan. Tulokset kärsivät väkisin, kun on monta rautaa tulessa samanaikaisesti.

Puhelinhommissa on pakko keskittyä vain asiakkaaseen. Jos samaan aikaan hoitelee muita asioita, niin jotain oleellista lipsahtaa ohi. Kun antaa asiakkaan puhua, niin jossain kohta hän paljastaa kyllä ostokriteerinsä – et kai halua missata sitä?

Ajatusten lipsuminen väärille urille on helppo estää minimoimalla häiriötekijät. Alkuun pääset seuraavilla kolmella vinkillä.

1. Kännykkä piiloon myyntityön ajaksi

Laita oma kännykkä piiloon mieluiten toiseen huoneseen (tai laita ainakin värinät pois), koska työaikana ei ole pakko olla tavoitettavissa. Viestit kavereilta, somen ilmoitukset tai treffipyyntö tinderissä sotkevat pasmat välittömästi.

Edes lasten tai puolison ei ole pakko saada sinuun yhteyttä juuri sillä samalla sekunnilla (itse asiassa tekee hyvää jos koko aikaa ei ole tavoitettavissa). Jos tuntuu mahdottomalta olla erossa puhelimesta, niin mietipä miten ihmeessä lankapuhelinaikana selvittiin. Ehkä sinäkin selviät taukojen välisestä 2-3 tunnista ilman kännykkääsi?

2. Ei somea kesken työpäivän

Vaikka kuinka valistan myyjiä ja toimeksiantajia haluamistani viestintätavoista, niin moni haluaa kommunikoida messengerillä sähköpostin, puhelimen tai Whatsappin sijaan. Somepalvelut on tarkoituksella tehty koukuttaviksi, joten jo pieni viaton ilmoitusten tsekkaus viestin lukemisen jälkeen johtaa äkkiä puolen tunnin surffiretkeen. Etusivun kiinnostavien postausten lukematta jättäminen (koska eihän ne ensi kerralla enää feediin nouse) vaatii yliluonnollista itsekuria, joten omalla kohdalla Facebookin avaaminen tuhoaa usein mahdollisuudet selvitä kiireisen päivän nakkilistasta. Onneksi messenger toimii kännykässä ilman Faboa – kunnes pitäisi kopioida keskustelusta jotain.

Olen nähnyt useammankin puhelinmyyjän tekevän (tai siis yrittävän tehdä) työtään Facebookia, Instagramia, Pinterestiä, tai jotain muuta lukuisista koukuttajista selaillen. Vaikka saisitkin otettua puheluita somettamisen lomassa, niin voit olla varma, että asiakas kyllä kuulee lateletko hänelle myyntiräppiä lihasmuistista samalla kaverin postausta kommentoiden.

3. Ei viihdettä työaikana

Myyntityö tehdään nykyisin käytännössä aina tietokoneen ruudun ääressä (onko jossain muka vielä paperilistoja käyttävä toimisto?), joten kynnys katsella työn lomassa muutakin kuin soittolistaa on matala. Vanhan liiton miehillä on edessään sanomalehti, ja jossain toimistossa olen nähnyt tv:n näyttämässä urheilukisoja.

Viihde ei yksinkertaisesti voi pyöriä taustalla jos haluaa päästä kunnon tuloksiin. Hiljainen taustamusiikki on ainoa tietämäni viihdyke, joka (joillain ihmisillä) ei sotke keskittymistä ja siten tuloksellista tekemistä. Keskity siihen mitä teet!

Testaa jos et usko

Luuletko olevasi moniajotaituri? Kokeile soittaa päivän ajan ilman häiriöitä, ja takaan että yllätyt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *