Kerro kaikki kaupan ehdot heti!

Ostoslistalla on jo jonkin aikaa ollut sähköauton latauspiste. Tähän mennessä olen ladannut autoani Teslan omalla UMC-laturilla, mutta johdon kaivaminen takakontista joka kerta autoa kotona ladatessa tuntuu kaltaiselleni laiskimukselle liian vaivalloiselta – kiinteä johto seinällä olisi helppo ja nopea. Vajaan tonnin investointi kiinteään latausasemaan on tuntunut liian kovalta saatuun hyötyyn nähden.

Käytettyjä latausasemia ei myynnissä juuri liiku. Sähköautoa kerran kokeillut harvemmin vaihtaa takaisin bensaan. Niinpä uudenkarhean latausaseman myynti-ilmoitus herätti mielenkiintoni ja päätin soittaa myyjälle. Ei se vielä halpa laite ollut, mutta kolmen sadan euron säästö uuteen nähden oli jo merkittävä etu.

Mielenkiintoni lopahti kuitenkin heti keskustelun alettua, kun kaupan kaikki ehdot selvisivät minulle. Hinta ei sisältänytkään kaikkea, vaan myyjä edellytti ostajan hankkivan paikalle sähkömiehen laitetta irrottamaan. Kolmen sadan säästöstä valuisi ainakin satanen sähkömiehen palkkioon, ja kaupan päälle tulisi järjestelemisen vaiva.

Ei jatkoon

Diili muuttui kertalaakista kohtuullisen hyvästä huonoksi. Vaikka tuote oli eri kaupungissa, olisin saanut sen muiden ajojen ohessa noukittua ilman suurempaa lisävaivaa. Nyt minun olisi omien ajojen lisäksi pitänyt aikatauluttaa myös sähköasentaja paikalle samaan aikaan. Ja koska laite olisi asennettu eri paikkakunnalle, olisi laitteen purkutyö mennyt eri firmaan kuin sen asennus (tai olisin maksanut satasia matkakuluina). Mitä jos asennuksessa tai purussa menisi jotain pieleen? Laitteen irrottanut ja asentanut firma syyttelisivät toisiaan, ja vahingon kärsisin minä. Kaupan helppous katosi ja koettu säästö painua kohti nollaa.

Kieltäydyin tarjouksesta ja myyjä kertoi toisenkin ostajakandidaatin pakitelleen ehdot kuultuaan. Aloin miettiä, miksei myyjä voinut kertoa kaikkea ilmoituksessa? Nyt hän joutuu vastailemaan lukuisiin tiedusteluihin, jotka tyssääntyvät ennalta-arvaamattoman ehdon paljastuttua. Aikaa ja vaivaa kuluu kaikilta.

Tämä käytetyn tavaran kauppaaja ei ole ainoa, joka jättää oleellisia tietoja kertomatta. Miksi esimerkiksi käytettyä autoaan myyvä ei ilmoita kaikkea oleellista, salaillen pahimmillaan kilometrejä tai hintaa? Eivätkä uusien tuotteiden myyjät ole sen parempia. Miksi verkkosivuilla käsketään soittamaan ja kysymään lisää – perusjutuista? Miksei ostajalle voi heti kertoa mitä on luvassa?

Ikävät yllätykset tappavat kaupan. Kerro kaikki heti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *