Kännykkä piiloon niin saat kauppaa!

Tylsänä hetkenä kännykkä löytää tiensä käteen välittömästi, on sitten kyse asiakkaan odottamisesta aulassa, seminaaritauosta tai tyhjästä hetkestä messuilla. Katse liimautuu ruutuun ja kaikki ympärillä tapahtuva unohtuu. Koitapa löytää kännykätön odottelija – tehtävä on mahdoton!

Kännykkä estää lähestymisen

Kännykän räpläämisen syytä ei voi tietää: tappaako käyttäjä vain aikaansa somessa, vai onko nyt kyseessä elämän ja kuoleman email (onko sellaista?). Kun ei voi olla varma, jätetään kännykän näplääjä rauhaan. Kännykänkäyttäjä missaa hyviä keskusteluja, kauppoja ja muita mahdollisuuksia sulkeutuessaan somekuplan suojaan.

Ujo suomalainen tunnistaa tilanteen ja hakeutuu kännykän suojaan ylimääräisiä kontakteja vältellessään. Verkostoitusmistapahtumissakin suomalainen haluaa verkostoitua korkeintaan tuttujen kanssa. Puolitutun lähestyessä on pakko suojautua kännykälle.

Kännykän taskuun jättäminen on erinomainen keino lisätä mahdollisuuksia uusiin kohtaamisiin. Jos olet messustandillä tai työskentelet myyjänä kaupassa, niin kännykän käyttö on paras tapa tuhota orastava kaupantekomahdollisuus. Hieman kiinnostunut asiakas ei uskalla tulla juttelemaan pelätessään häiritsevänsä. On turha valehdella itselleen, että muka huomaat lähestyjät, koska kissavideon tykkäily tai urpolle ragetus somessa vie kaiken huomion.

Messuilla

Kännykkä kannattaa sulkea asiakastyössä kokonaan. Esimerkiksi messuilla kannattaa ständivuoron ajan olla mahdollisimman helposti lähestyttävä, jolloin potentiaalisten asiakkaiden kynnys lähestyä madaltuu. Tosiostajien osuus kaikkien kyselijöiden joukossa on pieni, mutta mikset tekisi myyntityötä viimeisen päälle, jos joka tapauksessa vietät koko viikonlopun messuhommissa?

Kukaan ei uskalla tulla messuosastolle, jossa on ainoastaan henkilökunnan edustajia (siinä on vaarana käydä kuten poikamiehelle, joka erehtyy oikaisemaan kotimatkalla Wanhan Kauppakujan läpi perjantai-iltana). Kun olet helposti lähestyttävä, ja saat houkuteltua ensimmäisen kyselijän osastolle, uskaltaa seuraavakin utelias tulla tutkailemaan tarjontaa. Kohta tilanne eskaloituu, osasto täyttyy, ja liidejä tulee tuplaten!

Jos vain tuijotat kännykkää, ei tule asiakkaita eikä liidejä.

Festareilla

Ruokamyynti festareilla vaatii sekin aktiivisuutta. Homma on ennen illan ruuhkatunteja yhtä odottelua, jossa tulos tehdään aktiivisuudella. Kännykkää tutkimalla mitään ei tapahtu, mutta aktiivisesti ihmisiä juttuun haastamalla saa myytyä ruoka-annoksen jos toisenkin – jos ei heti niin myöhemmin illalla. Tuloksia vertaillessa aktiivisen myyjän tekeminen kyllä näkyy.

Kaupassa

Suomalaisten suhtautuminen myyjiin vaihtelee. Osa haluaa shoppailla rauhassa, ja osalle kelpaa apu. Hyvä myyjä tunnistaa kummasta tapauksesta on kyse.

Sopivankokoisia farkkuja etsivä suomalainen arkailee kysymistä. Jos istut tiskin takana kännykkää tuijottaen, ei ihan jokainen kehtaa tulla häiritsemään ja kyselemään. Suomalainen ujostelee ja murehtii mitä myyjäkin hänestä ajattelee, kun hän ei itse löydä oikeaa kokoa. Kauppa jää syntymättä.

Huippumyyjä pitää kännykän taskussa ja on helposti lähestyttävä. Hän tekee lähestymisen helposti ujollekin asiakkaalle, ratkaisee asiakkaan ongelman ja myy samalla vielä lisääkin. Jos olisin kauppias, en pitäisi hommissa yhtä ainutta kännykkään tuijottelijaa!

Seminaarissa

Seminaarissa, kokkareilla ja koulutustilaisuuksissa kannattaa myös pitää kännykkä taskussa ja tutustua ihmisiin. Ympäristöä tarkkailemalla löydät helposti juttuseuraa muista, joilla ei ole kännykkää kädessään – joka nykypäivänä on suorastaan kutsu tulla turisemaan! Kauppaa ei välttämättä tule, mutta uusista tuttavuuksista voi muuten olla iloa. Osasta tulee kavereita ja joku prospektikin voi tulevaisuudessa siunaantua kännykättömyyden ansiosta.

Tilaisuuden luonteesta riippuen kannattaa vakavasti harkita onko tilanne otollinen oman tuotteen luukuttamiselle. Yleensä on järkevämpää ihan vaan jutustella mukavia, ja kenties myöhemmin tarjota palveluitaan potentiaalisille asiakkaille. Tilannetaju on suotavaa, aina ei kannata meuhkata pää märkänä omaa agendaa.

Jätä siis kännykkä taskuun, ja ota vielä värinäkin pois, niin kaupan tuloa ei voi estää!

Yksi kommentti “Kännykkä piiloon niin saat kauppaa!

  1. Markku Lehtonen

    1. En muista sellaista tilannetta.
    2. Että myyjä ei ole kiinnostunut asiakkaasta
    3. Kyllä olen ollut joskus. Tuli tunne että myyjää ei kiinnosta palvella minua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *