Johda tunteita

Camilla Tuomisen Johda Tunteita – Menesty työelämässä kuulostaa hyödylliseltä opukselta. Etenkin kun oma persoonallisuusprofiili on pahemman kerran tuloshakuisen punaisen puolella, niin ihmisten kanssa toimimiseen todellakin tarvitsee työkaluja. Valitettavasti kovat odotukset eivät ihan täyty.

Kirja on paksu, mutta sisältöä jää kaipaamaan lisää. Kirjan 200 sivua on täytetty isolla fontilla, runsaalla kuvituksella ja whitespacea on enemmän kuin ruotsalaisen luksusbrändin myymälässä. Lukukokemus jää ohueksi. Keskityin toki ahmimaan tekstiä, joten ehkä tämä toimii paremmin visuaalisille henkilöille, joille kuvituskuvat voivat antaa enemmän ajateltavaa.

Johda tunteita
Kirjan taitto poikkeaa perinteisestä johtamiskirjallisuudesta. Aukeamille on sommiteltu sekä tekstiä että kuvia varsin väljästi, joten opus on kahlattu nopeasti läpi.

Työkaluja ilman käyttöohjeita

Kirjan alku oli oikeastaan itsestään selvää, merkinnät alkavat kolmasosan kohdilta. Jotenkin kirjan tyyli jäi ärsyttämään, koska hyvissä pointeissa vain raapaistiin pintaa. Esimerkiksi ohje nimetä tunteet pääkopan rauhoittamiseksi kuulostaa hyödylliseltä, mutta jäin kaipaamaan rautalankaa tempun tekemiseen. Aiheeseen palaaminen toistamiseen kirjan lopussa – nytkin ilman helpotusta – on jo suorastaan julmaa!

On kirjassa muutama hyvä ohjekin. Stooalaisuuden perusajatus, jonka emme voi vaikuttaa olosuhteisiin, mutta voimme vaikuttaa miten niihin reagoimme, nousee Viktor Franklin versiona esiin:

Ärsykkeen ja reaktion välissä on tyhjä tila. Tuossa tyhjässä tilassa meillä on vapaus valita reaktiomme. Reaktiossamme on kasvumme ja vapautemme.”

Käytännössä asioiden miettiminen ennen reagointia, etenkin kasvokkain käytävässä keskustelussa, on helpommin sanottu kuin tehty.

Kirjan loppupuolella olevat konkreettiset ohjeet turvallisen ilmapiirin luomiseen ovat kirjan parasta antia. Luottamus on ehdoton vaatimus tuloksellisuudelle, koska vain luottamuksen vallitessa ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteensä, esittää ideansa ja tehdä rohkeasti työtään ilman epäonnistumisen pelkoa. Circle of Safety on menestyksen edellytys.

Kirjan lopun 50 tunnevinkin lista on mainio. Ehkä sen olisi voinut jopa nostaa suurempaan rooliin? Siinähän on ensi vuodelle valmis treeniohjelma, kun ottaa vinkin per viikko harjoitteluun.

Parista kohokohdasta huolimatta päällimmäiseksi tunteeksi jäi pettymys. Takakannen lupaukset jäivät osin lunastamatta, kun johtamistyökalujen pakki ei saanut kaivattuja täsmätyökaluja. Kirja sopiikin parhaiten ensiaskeleeksi tunnejohtamisen polulla, eli jos Lencionet ja Barrettit on luettu, niin kannatta sukeltaa syvempään päähän.

Arvosana: 3/5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *