Inertia on myyjän ystävä

Harva miettii aktiivisesti mitä hänen kannattaisi tehdä tulevana päivänä tai viikkona. Asioita korkeintaan suoritetaan pois tehtävälistalta tai priorisoidaan sen mukaan, mitä pomo sanoo. Jossain kohtaa tulokseton ajelehtiminen alkaa kyrsiä.

Inertia

Fysiikassa inertia tarkoittaa kappaleen taipumusta jatkaa tasaista liikettään ellei siihen kohdistu muita voimia. Samoin ihminen tykkää jatkaa nykyisiä puuhiaan, ellei jokin ärsyke saa häntä muuttamaan kurssiaan. Inertia on haitallista, ellei sitä osaa käyttää hyödykseen.

Inertia hallitsee meitä. On helpointa istua sohvalla kun sinne on kerran rysähtänyt, sen sijaan että nousisi ja lähtisi lenkille. On helpointa jatkaa tutussa ja tylsässä duunissa, sen sijaan että vaivautuisi hakemaan uusia hommia.

Myyjän työssä inertia on useimmille hidaste. Kaikkein mieluisinta on soitella samoille tutuille asiakkaille, ja kylmäsoittoihin turvaudutaan vasta äärimmäisessä hädässä. Silloinkin pysytään tutulla toimialalla eikä vilkuilla viereisiin pöytiin. Ja sillä tutulla toimiallalla myydään sitä kaikkein tutuinta tuotetta, kun ei se uusi palvelu kuitenkaan vetoa asiakkaisiin.

Inertia aiheuttaa velttoilua, jos ei pääse työhön kiinni. Jos notkuu ensimmäisen tunnin somessa, on helpointa jatkaa samaa rataa koko loppupäivä. Jos sen sijaan aloittaa rivakasti työt, kääntyy inertia iloksi. Oletko koskaan huomannut, että ajoissa aloitetun soittopäivän jälkeen on suorastaan pakko jatkaa tekemistä pari tuntia tavallista pidempään?

Inertia vaivaa etenkin kiireistä. On muka niin kiire, ettei ehdi ajatella, vaan on pakko jatkaa tuttujen rutiinien parissa puurtamista. Pahimmillaan härdelli jatkuu vuosikausia, ja herätys tulee vasta YT-neuvottelujen tai avioeron muodossa.

Ajattele, siis ole

Ihmisen kannattaa säännöllisin väliajoin pysähtyä miettimään mitä oikein onkaan tavoittelemassa, ja tukeeko nykyinen tekeminen tavoitteeseen pääsyä. Asioiden tekeminen niin kuin on ennenkin tehnyt ei välttämättä viekään enää sinne minne haluat päästä. Tavoitteesi ovat saattaneet muuttua, tai sitten maailma ei enää toimi kuten ennen, ja vanhan toistaminen vie väärille urille.

Toimivia tapoja on pysähtyä ainakin kerran vuoteen miettimään millaista elämää haluaa 5-25 vuoden päästä elää, ja mitä tekemistä se vaatii. Sen lisäksi kannattaa ottaa välistopit 3-6 kk välein välitavoitteiden asettamiseksi ja suunnitelmassa pysymisen tarkastamiseksi. Ja ihan joka päivä kannattaa käyttää 5 minuuttia seuraavan päivän suunnittelluun.

Myyjän kohdalla tämä tarkoittaa urasuunnittelun miettimistä vuosittain. Onko tämä työ sitä mitä haluan? Viekö se minua sitä kohti mitä tavoittelen? Voinko oppia nykyisessä, vai kannattaako tavoitella esimerkiksi vaativampia tai kenties kevyempiä tehtäviä?

Vähintään puolivuosittain kannattaa asettaa myyntitavoitteet ja pohtia miten niihin päästään. Riittääkö vanhojen pokien lämmittely vai pitääkö keksiä aktiivisesti uusia kujeita? Pitääkö opetella uusia taitoja? Vaatiiko maaliin pääsy niitä ikäviä kylmäsoittoja?

Ja joka ilta pitää miettiä etukäteen mistä seuraavan päivän aloittaa.

Hyödynnä inertia

Kaikessa tekemisessä kannattaa hyödyntää hyviä tapoja ja laittaa inertia työskentelemään eduksesi. Ota tavaksi aloittaa joka päivä työt 8:00, jolloin inertia huolehtii siitä, että päivä kantaa itse itsensä siitä eteenpäin. Ota tavaksi käydä edes pikku kävelylenkillä, niin inertia huolehtii ettei sittenkään malta vain kiertää korttelia.

Estämällä häiriöt inertia huolehtii asioiden loppuunsaattamisesta. Tarjous, raportti tai vaikka lopputyö valmistuu itsestään, kun laitat kännykän kiinni jolloin piippaukset eivät keskeytä sinua, ja inertia pitää sinut kiinni siinä mitä teet. Tee inertiasta ystäväsi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *