Nykypäivänä tiedonpuute ei oikeastaan ole ongelma. Halusipa perehtyä mihin tahansa alaan, niin siitä löytyy sekä maksutonta että maksullista tietoa pienellä vaivalla. Itsensä sivistäminen onnistuu netissä tai viimeistään lähimmässä kirjastossa.
Myyntityöhönkin löytyy vaikka minkälaista vinkkiä. Väitän, että pelkästään Huippumyynnin blogin läpi kahlaamalla oppii väkisin jotain. Suosittelen varsinaisen myyntikirjallisuuden kylkeen myös psykologiaa ja vuorovaikutusta. Ja tietenkin säännöllistä kouluttautumista.
Miksi ihminen ei opi?
Yksi käyttää mielettömän määrän aikaa opiskeluun: lukee kirjoja, kuuntelee podcasteja, ja etsii vinkkejä. Toinen kiertää koulutuksia ja vahtaa webinaareja. Kolmas maksaa monta tonnia Nordic Business Forumin eturivipaikasta. Ihan turhaan.
Jatkuva opiskelu ei takaa menestystä. Video, kirja tai koulutus saattaa olla vaikka kuinka päräyttävä: kehut sitä kavereille, ja muhistelet pari päivää, että olipa kovaa kamaa. Silti et opi mitään, koska et vie uutta asiaa käytäntöön!
Hyödynnä oppimasi
Tartu hyödylliseen tietoon kohdatessasi sen. Älä luota muistiisi, vaan kirjoita asia ylös. Voit kirjata ajatuksen muistikirjan (tai käyttämäsi sovelluksen) ideakansioon, mutta suosittelen laittamaan ajatuksen suoraan kalenteriin. Päätä, missä yhteydessä ja kenen kanssa uutta tietoa sovellat.
Jos esimerkiksi törmäät hyvään kysymykseen, jota voisit hyödyntää tarvekartoituksessa, niin kirjaa seuraavan ykköspalaverin muistiinpanoihin ”Kokeile Huippumyynnin blogin kysymystä”, ja laita vielä linkki perään, jotta voit aamulla kerrata blogista mistä olikaan kyse. Vastaavasti jos saat vinkin clousaustekniikkaan, niin kirjaa vinkki seuraavaan palaveriin jossa klousaat kauppaa.
Miten sitten varmistat erilaisissa tilanteissa saamaasi tiedon hyödyntämisen? Tässä kolme vinkkiä:
- Tee aina muistiinpanoja osallistuessasi seminaariin tai koulutukseen. Tyyli on vapaa, kunhan kirjaat tärkeimmät pointit: voit käyttää ranskalaisia viivoja tai piirtää miellekartan. Kertaa muistiinpanot seuraavana päivänä, ja mieti mitä oppimastasi voisit hyödyntää. Kalenteroi toiminta.
- Laadi kirja-arvostelu lukemistasi kirjoista. Olen muutaman vuoden ajan tehnyt lähes kaikista lukemistani kirjoista arvostelun, johon kokoan opuksen pääpointit (blogissa arvostellut myyntikirjat löydät tagilla kirja-arvostelu), minkä ansiosta muistan kymmenien tai jopa satojen kirjojen sisällön pääpiirteissään. Asian tarkastus onnistuu helposti silloin kun haluan palata johonkin tiettyyn asiaan tarkemmin, koska muista mistä kirjasta sen luin. Kirjan lukemisen jälkeen kalenteroi toiminta.
- Kertaa tuttuja juttuja. Missä tahansa asiassa pärjääminen on viime kädessä kiinni tuttujen ja tylsien asioiden toistamisesta kyllästymiseen asti. Viisastenkiveä on turha etsiä, joten älä ylenkatso tuttua asiaa uutta etsiessäsi. Opiskele ja kertaa, ja laita kerta toisensa jälkeen sama asia uudelleen kalenteriin ehdittyäsi jo unohtaa sen.
Opiskelu on turhaa jos unohdat oppimasi saman tien. Älä siis vielä sulje selainta, vaan kirjaa kalenteriisi milloin laitat tämän blogin opit käytäntöön.