Huippumyyjä etätöissä Ranskassa

Moikka täältä aurinkoisesta Champagnen maakunnasta Ranskasta! Täällä hehtaarin hinta on 1-2 miljoonan euron välillä, ja jos on mennyt hyvin, niin olet samppanjatuottaja. No minulla ei ole näin hyvin mennyt ja sen takia istuskelen tässä kotitoimistolla nyt naama ruudussa ja puhelin punaisena… mutta ei tämäkään ole huono asia!

Viime vuoden syksyllä tein päätöksen muuttaa (ainakin) väliaikaisesti pois pohjoisesta. Jotenkin talvet ovat tuntuneet aina vaan pidemmiltä, ja aika syksystä kevääseen rankemmalta. Yleensä elämässä ei muutu mikään ennen kuin sinä itse muutat jotain. Aika moni kiukuttelee samaa, mutta idea jää koska mitä siellä muualla sitten tekisi?

Itsella asia on jäänyt jo monta vuotta, mutta nyt tuli mitta täyteen. Oli pakko keksiä ratkaisu.

Aloin selailemaan etätyö-ilmoituksia ja löysin Huippumyynnin ilmoituksen melkein heti. Kaikki oli reilusti kirjoitettu auki mitä on tarjolla ja miten. Minä olen sellainen, että kun jotain osuu niin otan puhelimen käteen ja selvitän heti onko se totta vai tarua. Mukavan keskustelun jälkeen oli mielenkiinto oli nousussa ja elämään alkoi tulla selkeyttä: miten tässä näin kävi, että voin muuttaa minne haluan ja työtä on saman tien!?
Nyt kävi oikein hyvin. Talven kylmimmät säät oli tänä vuonna päivällä 3-4C lämmintä tammi-helmikuun vaihteessa. Joulunakin oli +15C lämmintä, kelit kunnossa ja fiilikset huipulla.

Elämää Ranskassa

Pari kuukautta meni omien hommien hoitamisen kanssa. Muuttoon sisältyi kevyt 2500 km ajomatka auto täynnä tärkeitä tavaroita, sekä vaimo ja kissa – ei välttämättä toki tässä prioriteettijärjestyksessä.

Saapuessa oli kauhea kiire saada koko paikallinen elämä toimimaan. Siinä meni enemmän aikaa kun alussa luulin, ja vielä samaan aikaan alkoivat työt. Jotenkin kaikki vaan silti järjestyi ja asiat alkoivat sujua päivä päivältä paremmin.

Muutama asia kannattaa pitää mielessä Ranskaan muuttaessa:

  • Suurin vaikeus on kieli – ihmiset Ranskassa eivät puhu englantia. Edes nuoret eivät puhu tai varmaan eivät halua puhua englantia. Edes sellaisissa paikoissa joissa käy paljon turisteja ei puhuta englantia, televisiosta tulee kaikki ranskaksi, elokuvateattereissakin dubataan kaikki ranskaksi… no hyvänä puolena on pakko oppia paikallinen kieli.
  • Asunnon löytäminen oli yllättävän hankalaa. Etelä-Ranskassa, jossa on paljon turisteja, on helpompaa, mutta täällä pohjoisessa ei välttämättä edes saa asuntoa, koska välittäjät vaativat paikallisia tuloja. Ja jos koittaa vuokrata suoraan yksityiseltä, on esteenä kieli. Onnistuu kyllä lopulta, mutta vaatii aikaa ja hermoja!
  • Asuminen on onneksi halpaa. 3-4 huoneen omakotitalo, iso piha ja autotalli on 600-1000€/kk. Sähköt, vesi ja netti ovat yleensä valmiina talossa ja ne on helppo kääntää omalle nimelle vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen. Samoin pankkitilin avaaminen, puhelinliittymä jne. onnistuvat kun on vuokrasopimus, joka toimii samalla todistuksena asumisesta Ranskassa.
  • Myös eläminen on halpaa. Ruoka maksaa noin 50% vähemmän, vaikka hinnat ovat täälläkin nousseet. Viinipullon saa alkaen 1,99€ ja kahvilasta kupin kahvia 1,20€-1,50€. Ranskalainen patonki on todella pehmeä, eikä suomalainen versio ole edes lähellä sitä; täällä 10+1 patongin paketti maksaa vain 2,60€! Ihmiset tykkää täällä todella paljon paikallisesta, 99% valikoimasta kaupoissa on Ranskan omia tuotteita. Juusto, viini ja leipä ovat täällä koko elämä.
  • Paljon puhutaan että ranskalaiset ei ole ystävällistä kansaa, muta oma kokemus on päinvastoin. Pariisi on hieman erikoinen tapaus, joten sieltä ehkä se tarina ja kokemus on ihmisillä tullut, mutta Pariisi ei ole koko Ranska. Pikkukaupungeissa ja kylissä on aamulenkillä täysin normaalia, että tuntematon sanoo kadulla “Bonjour”. Tieliikenne on täällä ihan huippua, todella siistiä ja kohteliasta.
  • Kulttuuria ja historiaa löytyy joka kulmalta. Ennemmin loppuu oma kiinnostus kun nähtävyydet täällä!

Etätyöt sujuu

Ominulla on kehittynyt omat rutiinit kotitoimistossa. Kun meillä on tunnin verran eroa kelloissa Suomen kanssa, on se vähän haastavaa kun voisi alkaa soittamaan jo klo 7 aamulla. Olen huomannut, että ihmiset eivät kovin mielellään keskustele vielä kello 8 aikaan aamulla (ainakaan minun kanssa), joten yleensä aloitan päivän 7-8 välillä paikallista aikaa ja lopetan siellä 15-16 maissa.

Nyt kun täällä on jo ollut yli 20C kelejä runsaasti, olen aika usein hoitanut työt terassilla. On kyllä todellakin upea fiilis kun voi olla kahvikupin kanssa auringossa. Ja kun itsellä on hyvä olo niin työt sujuu myös paremmin.

Yksi asia on minun mielestäsi erittäin tärkeä kun työskentelet etänä: se että sinulla ei oli sitä fiilistä, että olet tässä hommassa yksin ja pitää keksiä kaikki ratkaisut itse. Ainakaan tässä firmassa et ole yksin vaikka työskentelet kotona 2500km päässä Suomesta. Viikottain on kivat online palaverit työn puolesta missä näkee työkaverit (keitä ei ole ikinä tavannut fyysisesti vaikka ollaan samassa firmassa töissä), jolloin on kiva jutella kuulumisia ja ajatuksia ja vaihtta infoa miten on mennyt. Ainakaan minulla ei ole ollut tähän asti sellaista hetkeä missä pitää mietiskellä, että miten mä tässä pärjään kun ei ole harmaa aavistustakaan mitä pidä tehdä!

Toinen asia mistä paljon tykkään on se, että ihmiset tämä yrityksen takana osaa ottaa asioita henkilökohtaisesti. Eli sinä et ole vaan joku soittava robotti, vaan ne mietiskelee niitä projekteja mitä jollekin annetaan. Me keskustellaan asioista ja pohditaan onko tämä itselle sopiva projekti vai ei. Eli ei mene niin, että mulle annetaan joku kesämekkojen myynti tehtäväksi!

Ainakin tässä kohtaa on vielä erittäin hyvää fiilis koko hommasta. Eteen tulee kiinnostavia uusia projekteja, eikä tarvi olla huolissaan siitä, että nyt soitat loppuelämän samalla asialla ja pitää myydä veneen vakuutuksia niille kenelle ei ole edes venettä. En tietenkään voi antaa takuuta, että sama ratkaisu – muutto Ranskaan ja etätyöt kotoa – toimii kaikkien ihmisten kohdalta, mutta ainakin minulle tämä on se paras mahdollinen elämä tällä hetkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *