Väyrynen palaa eduskuntaan. Valtiovarainministeriö muutti ensi vuoden kasvuennustetta 0,1 prosenttiyksikköä. Tauski tuomittiin pahoinpitelystä. Ketä kiinnostaa?
Moni kuuntelee uutisian tavan vuoksi tai pysyäkseen kärryillä mitä maailmassa tapahtuu. Ei kannata. Tässä kolme syytä miksei Huippumyyjä seuraa uutisia.
1. Uutiset ovat tarpeettomia
Suurin osa uutisista on tarpeettomia. Mitä hyötyä on kuulla seitsemäs kommentti Trumpin tuoreimpaan twiittiin?
Uutiset ohittamalla ei menetä mitään. Muistatko edes yhtä ainotta uutista toissapäivältä? Entä toissaviikolta? Sen sijaan muistat varmasti useamman elämääsi mullistaneen kirjan.
Tärkeät jutut kuulee joka tapauksessa, seuraapa uutisia tai ei. Jos jotain mullistavaa, juuri sinua koskevaa tapahtuu, niin kuulet siitä kyllä kollegalta, sukulaiselta tai ystävältä. Isoimmat hullutukset päätyvät somefiidiisi (somen järkevyys onkin toisen kirjoituksen aihe). Muilla uutisilla ei olekaan väliä, hukkukoot kohinaan.
2. Uutiset saavat pahalle tuulelle
Uutisissa keskitytään maailman epäkohtiin. Hyvä uutinen ei myy. Mitä ikävämpää, sen suuremmat ovat otsikot.
Vuosituhannen alussa tehdyn tutkimuksen mukaan iltapäivälehtien lööpeistä ainoastaan joka viides oli positiivinen. Parhaiten möi tunnetun henkilön kuolema tai poikkeuksellinen katastrofi. Ainoastaan urheilumenestys tai kuninkaalliset häät myyvät – mutta myynnin kannalta finaalitappio tai syrjähyppy on toki suotavampi asia. Hyviä uutisia saa etsimällä etsiä.
Klikkijournalismin aikakaudella media on pirstaloitunut ja kisa asiakkaista koventunut. Taustoitettuja uutisia, joista on möyhkäämisen sijaan edes nimeksi jotain taustatietoa, joka auttaa ymmärtämään myös toista näkökulmaa, tehdään jatkuvasti vähemmän. Toimittajan työ on entistä hektisempää, joten aikaa tehdä kunnolla ei ole. Ajanpuute näkyy pielessä olevina faktoina.
Omalla kohdalla etenkin poliitikkojen typeryys nostaa kierroksia. Kun en itse asialle mitään mahda, ja äänestäjien enemmistö on nykyisen hullutuksen kannalla, niin on parempi kun unohtaa koko jutun. Aika monella muullakin oman kannan vastaisia näkemyksiä esittävän poliitikon turinat, etenkin mediassa vääristeltynä ja kärjistettynä, edestauttavat enemmän vatsahaavaa kuin luovat iloista mieltä.
3. Uutiset pitävät sinut äänessä
Ihmiset tykkäävät puhua. Keskustelun aikana puhujan elimistössä erittyy hyvän olon hormoneja, sitä enemmän mitä suuremman osan ajasta saa olla äänessä. Kun toinen kuuntelee, niin se kasvattaa luottamusta häneen. Kuuntelija osoittaa olevansa kiinnostunut. Kuuntelija osoittaa välittävänsä.
Mitä tapahtuu kun menet asiakkaalle kuunneltuasi autossa uutiset? Todennäköisesti puhut niistä. Ja jos uutiset eivät olleet mieleisiä, niin tuot mukanasi myrskypilvet. Luoko se luottamusta? Auttaako se kaupantekoa? Kiinnostaako asiakasta edes sinut tolaltaan saanut kohu-uutinen?
Uutisista meuhkaaminen on ainoastaan asiakkaan oikeus. Jos asiakas haluaa alkuun turista päivän polttavista uutisista, niin kaikin mokomin. Koska et ole itse kuunnellut uutisia, niin aihe on sinulle uusi, jolloin kuunteluun keskittyminen on luonnollista ja helppoa. Ja kuuntelu kasvattaa luottamusta, niin kasvatit juuri kaupan todennököisyyttä ainoastaan skippaamalla uutiset.
Mitä uutisten tilalle?
Lähestulkoon mikä tahansa toiminta on uutisia hyödyllisempää. Lue kirja. Kuuntele hyvä podcast. Käy lenkillä. Katso joku hyvä elokuva. Leiki lasten kanssa. Leiki rouvan kanssa.
Pikamindfullness
Uutiset iskevät luppohetkiin. Kun odotat asiakkaan saapumista tai odotat pitkässä jonossa vuoroasi, niin kännykkä hakeutuu väkisin käteen. Tyhjä hetki on helppo täyttää Iltalehden tai Seiskan aplikaatiolla.
Yritän nykyisin jättää puhelimen taskuun (noh, ihan aina se ei onnistu). Katson ympärilleni ja tarkkailen mitä tapahtuu. Mitä näen? Mitä kuulen? Mitä haistan?
Hetkeen pysähtyminen rentouttaa ja pysäyttää jatkuvan kiireen. Stressi helpottaa väkisin, kun ihailee syksyn lehtiä vasten kirkkaansinistä taivasta. Tai houkuttelee tien vieressä jolkottelevaa kissaa rapsuteltavaksi (aika usein ne suostuvat kutsuun). Tai naureskelee kännykkää räplääville ihmisille, jotka hukkaavat tämän hetken. Harmi, että täällä sisämaassa meren tuoksu on harvinaista herkkua.
Podcastien loppumaton virta
Autossa kannattaa radion sijaan kuunnella jotain järkevää. (Huom! Haddawaykin kuulostaa paremmalta, kun sitä ei luukuta joka päivä…) Oman maun mukaan voi valita äänikirjoja tai podcasteja. Itse suosin jälkimmäisiä, koska haluan lukea kirjat rauhassa ja tarpeen mukaan tehdä muistiinpanoja, joka on ratin takana yleensä turhan hankalaa (tässäpä se tekosyy millä voit kotona perustella autonvaihdon Teslaan autopilotilla).
Uutisten tilalle suosittelen vaikka näitä:
Jari Sarasvuo Yle Areenassa. Sarasvuo on palannut radioon! Ja jos et ole vielä kahlannut vanhoja klassikoita läpi, niin nyt on korkea aika.
How I built this. Yrittäjien kertomuksia siitä, miten he menivät läpi harmaan kiven ja saivat bisneksensä lentoon. Mahtavaa motivointia.
John Rogan Experience. Pidempiä keskusteluja, joista saa ajateltavaa. Seassa vähän sekameteliä.
Itse käytän kuunteluun PodcastAddictia (Androidilla). Se pitää kätevästi kirjaa uusista jaksoista, sillä voi säätää kuuntelunopeutta ja ennenkaikkea se toimii kuin junan vessa ilman katkoksia.
Poista siis uutisapit kännykästä ja aloita uusi elämä. Uutisvapaata viikkoa!