Huippumyyjä Aaron

Minua on aina kiinnostanut myynti jo nuoresta asti, ja siitä syystä päätin vuonna 2020 etsiä oppisopimuspaikkaa myynnin alalta, jotta saan kouluni suoritettua loppuun. Selailtuani netissä eri yrityksiä pisti minulla silmään Huippumyynti Oy. Päätin ottaa puhelimeni käteen ja soittaa. Puhelun jälkeen sain kutsun toimistoon ja sain aloitin työt oppisopimuksella 2021 alkuvuonna.

Harjoittelijana Huippumyynnillä

Aluksi minua luonnollisesti jännitti. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta puhelinmyynnistä ja olin lukenut netistä vain eri foruumeilta puhelinmyynnistä kokemuksia. Ensimmäisenä työpäivänä jännitys paheni entisestään, kun Joose halusi kuulla minun soittoja asiakkaille.

Muutaman puhelun jälkeen hän neuvoi minua mitä olisin voinut tehdä toisin. Minusta se oli hienoa ja tykkään siitä, että minulle sanotaan suoraan rehellisesti mielipide, koska tällöin voin parantaa suoritustani ja tekemistäni ja ajattelen näin, että mielummin kerrotaan, mitä voi tehdä toisin kuin, että tekee asian huonosti. Uskon hänen huomanneen minun jännitykseni, sillä muistan hänen sanoneen, että voin mennä toimiston toiseen huoneeseen kokeilemaan ensimmäisiä soittojani.

Alku viikot menivät minulla siinä, että jännitys hävisi ja löysin oman tyylini ammattikirjallisuuden projektissa. Toki ei kauppa heti alkanut minun kohdallani käymään ja kokeilin erilaisia tyylejä ja sitä mitä minun kannattaa sanoa eri tilanteissa. Sain myös niin sanotun mentorin Minnan.

Työharjoittelun edetessä alkoi minulla sujumaan, kun olin löytänyt sopivan tyylin itselleni, Kauppaakin alkoi tulemaan. Muistan olevani todella iloinen ja innoissani, kun sain tehtyä 3 kauppaa päivässä.

Oppisopimusjakson aikana oivalsin omalla kohdallani sen, että pitää mennä omalla tyylillä, koska tällöin ainakin omalla kohdallani puheeni on paljon sujuvampaa eikä töki. Jos on valmis spiikki paperilla, niin omalla kohdalla saattaa usein käydä niin, että keskityn liikaa siihen mitä spiikissä lukee ja tällöin asiakaskin kuulee varmasti minun lukevan paperista. Silloin hänelle saattaa tulla asiasta sellainen mielikuva, että en välttämättä tietäisi tuotteesta tai palvelusta. Myyjiä ja tyylejä on varmasti erilaisia ja jollekkin voi sopia se, että lukee paperista paljon paremmin kuin minulle. Itselläni se ei toiminut sen huomasin heti alkuun. Varmasti tässäkin asiassa pystyn kehittymään, että tälläkin tavalla saisin tehtyä hyvää tulosta.

Tärkeät asiat mitkä opin tällä harjoittelujaksolla oli enemmänki itsestäni myyjänä ja minulle tuli hieman selkeämmäksi mitkä ovat minun omat vahvuuteni sekä heikkouteni.

Töissä Huippumyynnillä

Valmistuttuani koulusta olen nyt täysipäiväisenä työntekijänä Huippymyynnissä. Minulla on ollut monia projekteja tänä vuonna ja olen tykännyt siitä, että olen saanut enemmän haasteita lisää kokoajan. Tämä vuosi on opettanut ja kehittänyt minua todella paljon myyjänä sekä myös buukkajana.

Alku lähti taas ammattikirjallisuuden parissa ja siinäkin myynti kasvoi heti huomattavasti. Löysin taas tauon jälkeen oman tyylini ja hioin sitä vielä lisää. Sain myöskin monta kertaa rikottua omat päiväkohtaiset myyntiennätykset.

Ammattikirjallisuuden projektissa se mitä olen oppinut on, että pitää olla mahdollisimman lyhyt ja napakka alkuesittely, jossa tuodaan esiin tuotteen tai palvelun tuomat hyödyt ja edut. Eli mitä asiakas hyötyy tästä vai hyötyykö ollenkaan. Minulla itselläni saattoi olla aika pitkä esittely alkuun. Olen itse huomannut spiikin lyhentämisen olevan paljon tehokkaampi tapa omalla kohdalla.

Toisena projektina sain tuotteen myytäväksi K-kauppoihin. Alku toki jännitti taas, koska en ollut aikaisemmin ollut tehnyt myyntiä muun kuin ammattikirjallisuuden parissa. Alkuun tuli ajatuksia, että olenko hyvä myyjä vai olenko vaan hyvä yhden tuotteen kanssa. Heti ensimmäisenä päivänä tuli hyvin kauppaa ja huomasin, että kyllä minulta sujuu aivan toisenlaisenkin tuotteen myynti. Tästä projektista opin omalla kohdallani juurikin tämän, että pystyn sopeutumaan ja perehtymään hyvinkin nopeasti uuteen tuotteeseen ja luomaan omanlaisen tyylin myyntispiikkiini. Myöskin toinen opetus tässä projektissa oli se, että sanon itse asiakkailleni rehellisesti jos en jotain asiaa tiedä ja kerron heille varmistavani miten asia menee.

Syksyllä minulla oli kolmen eri yrityksen kanssa projekteja, mm. buukkausta ja rahoitusalaan liittyvä projekti. Näissä projekteissa olen oppinut sen, että yksi suurimmista vahvuuksistani on halu oppia ja kehittyä lisää kokoajan: vaikka minulla olisi jo toimiva spiikki yritän silti kokoajan kehittää sitä paremmaksi. Ajattelen itse asian niin, että kun kehitän hyvän spiikin paremmaksi, toimii se loistavasti ja teen vielä enemmän tulosta!

Mitä olen oppinut?

Olen oppinut näiden projektien avulla paljon vahvuuksiani ja heikkouksiani. Varmasti tulen oppimaan niitä paljon lisää. Olen myöskin oppinut, että pystyn tekemään montakin asiaa samaan aikaan hyvin.

Mitä olen oppinut tähän mennessä:

  1. Haluan oppia ja kehittyä, vaikka tekisin jo valmiiksi hyvää tulosta. Kun opin vielä enemmän ja kehityn lisää teen vielä parempaa tulosta. Aina voi kehittyä vielä paremmaksi!
  2. Kysyn heti neuvoa jos siltä tuntuu. Kollega saattaa esimerkiksi käyttää jotain tiettyä sanaa, ja kun kokeilen sitä omassa spiikissäni, se voi olla todella iso muutos positiivisella tavalla.
  3. Otan vastaan palautetta ilman, että tulee paha mieli asiasta tai loukkaannun palautteesta.
  4. Jos tajuan mokanneeni jotain, tuon sen heti ilmi enkä yritä piilottaa mokaani.
  5. Puhelun alussa esittelen edustamani yrityksen sekä tuotteen lyhyesti ja ytimekkäästi, keskityn siihen mitä hyötyä asiakkaalle ostamisesta syntyy.

On paljon muitakin pieniä tärkeitä asioita mitä olen oppinut ja näitä tulee varmasti tulemaan paljon lisää. Itselläni tärkein oivallus on ollut, että aina voi oppia ja kehittyä lisää, vaikka olisi jo valmiiksi hyvä ja tietoa täynnä.


Haluatko töihin Huippumyynnille? Täytä allaoleva lomake niin katsotaan löytyisikö meiltä sopivia hommia. Voit olla kokenut konkari tai oppimishaluinen myyntitöistä kiinnostunut nuori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *