Älä ole häirikkö

Aktiivisuus on myyjän hyve. Silti liika on liikaa, kuten jouduin karvaasti kokemaan.

Karmea kilauttaja

Erästä palvelua etsiessäni jätin aamulla verkkosivuille tiedustelun. Pyysin erikseen yhteyttä sähköpostilla, mutta niin vaan myyjä soitti saman tien. Punainen luurikin auttoi vasta kolmannella kerralla.

Sama rumba jatkui vartin päästä, kun minulla oli toinen puhelu kesken. Myynnin supersankari (not) ei ymmärtänyt hyvien tapojen päälle, vaan soitti jälleen kolme kertaa vaikka sai aina punaista luuria. Idiootti!

Tämä toistui vielä iltapäivällä kun pidin Teams-palaveria puhelimella. Microsoftin hirviösovellus on siitä mukava, että se katkaisee bluetooth-yhteyden kuulokkeisiin aina kun tulee puhelu, joten kolme punaista luuria alkoi jo oikeasti ärsyttää. Kuka hullu minua kiusaa?

Myyjän yhdestoista (!) soittoyritys tuotti tuloksen (tosin ei toivotun) ja vastasin hänelle ihan vaan kiusankappaleesta eroon päästäkseni. Sanoin napakasti, etten osta teiltä yhtään mitään nyt enkä jatkossa, kun kerran ette osaa lukea pyyntöä yhteydenottotavasta.

Käytä järkeä

Tämäkin homma olisi voitu hoitaa kivasti. Jos pyydän yhteydenottoa meilillä, niin silloin laitetaan meili. Varsinkin jos vastaaminen on helppoa, ei ole mitään syytä toimia vastoin asiakkaan toiveita.

Mikäli taustatietoja on syytä kysellä reilummin, voi toki soittaa. Tällöin heti puhelun alussa on syytä pahoitella soittoa, ja kertoa sen johtuvan siitä, että tarvitaan paljon tarkennuksia, ja asia hoituu helpommin puhelimessa. Kysy vielä voiko asiakas puhua nyt, soitetaanko myöhemmin, vai haluaako asiakas kuitenkin mieluummin sen pitkän meiliketjun.

Soittaessa ei saa pommittaa. Päivässä koitetaan soittaa korkeintaan kerran, maksimissaan kaksi jos asiakas on pyytänyt soittoa tiettyyn aikaan. Jos olet luvannut soittaa aamupäivän puolella, voit kokeilla kerran esimerkiksi puoli kymmeneltä ja toisen kerran tuntia myöhemmin. Tällöin annat positiivisen kuvan pitämällä lupauksesi soitosta – on asiakkaan ongelma jos hän ei vastaa.

Kunnioita koputusta. Jos puhelin koputtaa, on asiakkaalle toinen puhelu päällä – oleta sen olevan tärkeä puhelu! Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin sankari, joka jää puoleksi minuutiksi piippaamaan linjalle. Asiakas osaa kyllä soittaa takaisin, joten lopeta soitto samantien jos kuulet koputusäänen.

Älä ole liian innokas. Toimi järkevästi, niin saat kauppaa.


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *