Aina voi soittaa

Moni myyjä miettii mihin aikaan puhelimeen kannattaa tarttua. (Oikea vastaus on yleensä, että tartu heti.) Sovelias aika soittaa on laajempi kuin mitä moni ajattelee; tiukimmillaan olen kuullut että muka vain virka-aikaan on soveliasta soittaa! Ei pidä paikkaansa, koska soittoaikaa on oikeasti ainakin 12 tuntia vuorokaudessa.

Aikaisen madon metsästys

Joillekin asiakasryhmille voi soittaa jo aamuseitsemästä alkaen. Esimerkiksi maanrakennusalalla tai rakennuksilla työt aloitetaan aamuvarhain, joten seiskan maissa pidetään jo päivän ensimmäistä kahvituntia. Näillä toimialoilla on melko turvallista soittaa kukonlaulun aikaan.

Järjenkäyttö on suositeltavaa. Ensimmäistä kylmäsoittoa uudelle prospektille ei ehkä kannata ottaa hiihtolomaviikon maanantaina klo. 7:50 ja välipäivinäkin kannattaa laittaa kello herättämään vähän myöhemmin.

Kun tunnet asiakkaasi tavat, mikään ei estä soittamasta vaikka kuinka aikaisin. Mikäli tiedät kaverin heräävän joka aamu neljältä lenkille ja saapuvan toimistolle viideltä, niin ennen kuutta voi olla hyvinkin aikaa keskustella tärkeästä asiasta. Kuuntelu on tässäkin tärkeässä roolissa, jotta tunnet asiakkaasi tavat ja mieltymykset.

Työmatkalaisten tunti

Perus korporaatiossa toimistolle raahaudutaan 7-9 välillä. Ensimmäiset palaverit alkavat yleensä vasta yhdeksältä, jotta lapsia tarhaan rahtaavat uraohjuksetkin ehtivät paikalle. Olen havainnut, että 8-9 väli on siten erinomainen aika yllättää etenkin keskijohto ja asiantuntijat ratin takaa. Länsiväylän ruuhkassa ehtii yleensä vaihtaa sanan jos toisenkin.

Pyrin soittamaan tähän aikaan mikäli puhelut eivät mene perille asti keskemmällä päivää. Monesti päivän palaverirumban aikana puheluita sataa niin paljon, ettei myyjäpolon soittoa välttämättä edes huomata akuutimpien aiheiden lomasta.

Peruspäivä

Keskemmällä päivää, karkeasti 9-15 välillä ei ole väliä mihin aikaan soittaa. Kahvitaukoja tai ruokatuntia on turha ennakoida, koska ihmisillä on erilaisia tapoja. Jos osuu tyhjään rakoon niin hyvä, jos ei niin soitetaan huomenna uudestaan.

Neitseellinen lista on hyvä aloittaa soittamalla keskemmällä päivää. Mikäli prospekti ei vastaa muutaman yrityksen jälkeen, kannattaa kokeilla eri aikaa joko aamulla tai myöhemmin iltapäivällä.

Myyjän kannattaa olla joustava ja pitää puhelin lähettyvillä myös omien taukojen ajan. Paluusoittoja tulee nykyisin entistä enemmän, joten asiakkaan koppaaminen silloin kun asiakkaalle sopii on tärkeää. Annan lounaani jäähtyä, jos kauan tavoittelemani henkilö soittaa juuri silloin.

Pomojen iltapäivä

Moni myyjä himmaa soittoja kolmen maissa, kun ensimmäiset raskaan työn raatajat alkavat valua kohti kotia. Väärin toimittu! Vaikka joku olisikin jo poissa sorvin äärestä niin päivä jatkuu riittävän monilla.

Neljän maissa toimistot alkavat oikeasti tyhjentyä. Nyt alkaa pomojen iltapäivä. Palaverien päätyttyä ja alaisten kadottua ulosmenoteiden ruuhkaan seisomaan, on toimistossa ihanan rauhallista ja pääsee tekemään töitä. Loppuiltapäivä onkin erinomainen aika tavoittaa etenkin pomoporrasta, joka viihtyy toimistolla 17-18 saakka. Kun henkilön saa kiinni ja hänen mielenkiintonsa herää, on sinulla erinomainen mahdollisuus tehdä kaupat.

Yrittäjien iltavuoro

Soittotyötä voi jatkaa pitkälle iltaan saakka. Etenkin yrittäjänretaleilla ja toimitusjohtajilla taju järkevistä työajoista on tuntematon käsite. Moni notkuu pöydän ääressä yöhön saakka.

Isoimpia päättäjiä voi mainiosti tavoitella vielä 17-19 välilläkin, jos he eivät keskellä päivää vastaa. Kokemuksieni mukaan monilla on tässä kohtaa hyvin aikaa jutella kiinnostavasta aiheesta. Jos olet yrittänyt tavoittaa päättäjää jo lukuisia kertoja, niin mitä hävittävää sinulla on soittaa 18:45? Huonossakin tapauksessa saat vetää nimen yli listalta.

Huippumyynti soittoaika
Soittaa voi kellon ympäri. Kokeile aloittaa aamu jo seiskalta, jos soittolistalla vaan on sopivia toimialoja, niin päivä on täynnä aika nopeasti. Vastaavasti jonain aamuna on OK aloittaa vasta 9-10 maissa, ja jatkaa iltavuorossa pidempään. Kokeile ja ylläty!

Vaihtele työaikaa

Suoritustaan optimoiva myyjä työskentelee eri aikoihin tarpeen mukaan. Varman päällä pelaava jättää aamuvirkut ja iltakukkujat joustavammille myyjille, eikä pääse parhaaseensa. Jos muu elämä sallii, kannattaa ainakin 1-2 päivänä viikossa aloittaa työt normaalia aikaisemmin tai soittaa tavallista myöhempään, niin saat kiinni enemmän ihmisiä. Kauppa ei tule kello kaulassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *