Aika on myyjän liittolainen

Aika voi olla myyjän paras ystävä tai pahin vihollinen. Useimmilla asioilla mitä teet, on vaikutusta tulevaisuuteen: hyvät tavat parantavat elämääsi, ja vastaavasti kehnot tekevät lopulta elämästäsi kurjaa. Sitä saa, mitä tilaa.

Mahtavien tavoitteiden sijaan kannattaa pitää katse pienissä asioissa, joita voit tehdä nyt. Niin pitkään kun ne tukevat matkaa kohti tavoitetta, pääset jonain päivänä perille. Aika on ystävä.

Ajan myötä saat hyvät asiat moninkertaisesti takaisin. Vastaavasti myös huonot asiat moninkertaistuvat.

Valitse millaisen tulevaisuuden rakennat

Mitä pienet hyvät tavat voivat olla? Mihin ne johtavat?

  1. Soita joka päivä uusille asiakkaille, vaikkei yhtään huvittaisi → sinulla on koko ajan tarjouksia auki, ja sitä kautta myyntiä tulee tasaisesti.
  2. Huolehdi vanhoista asiakkaistasi, vaikka ajattelisit ettei heiltä juuri nyt saa kauppaa → vanhat asiakkaat pysyvät asiakkaina, yllättävät lisätilauksilla ja suosittelevat sinua omalle verkostolleen.
  3. Opiskele myyntiä säännöllisesti ja kokeile uusi juttuja → ammattitaitosi pysyy yllä, pystyt kääntämään suuremman osan asiakaskohtaamisista kaupaksi.
  4. Pidä yhteyttä ystäviin, kollegoihin ja sidosryhmiin säännöllisesti → huonojen aikojen koittaessa sinulla on verkosto joihin turvata.
  5. Liiku päivittäin, vaikkei huvittaisi → pysyt fyysisesti ja henkisesti terveenä, ja jaksat ylläpitää hyviä (elämän)tapoja

Mitä tapahtuu, kun jatkat näin kuukausia tai vuosia? 

Koska pelko on hyvä motivaattori, pohdi perään kehnompaa vaihtoehtoa:

  1. Skippaa kylmäsoitot aina kun ei huvita → myyntiputki kopisee tyhjyyttään ja provikat putoavat
  2. Unohda vanhat asiakkaat, joilta et oleta saavasi kauppaa → menetät asiakkaita, kauppoja ja suosituksia → joudut tekemään entistä enemmän uusasiakashankintaa → työmäärä kasvaa → huvittaa entistä vähemmän
  3. Älä opiskele myyntitaitoja, unohda toimialatuntemuksen päivittäminen ja tee kaikki kuten ennenkin on tehty → ammattitaitosi rapistuu
  4. Unohda ihmissuhteet → erakoidu ja katkeroidu
  5. Valitse sohva jos ei huvita liikkua → kärsi ylipainosta ja kroonisesta v*tutuksesta → lääkitse sitä lohturuualla ja alkoholilla → pahenna kierrettä ja anna sen laskea työmotivaatiota → ei huvita enää mikään

Tästä kierteestä ei nousta ihan helpolla. Good luck.

Aika on puolellasi

Parempi on varmistaa, että kierre on positiivinen. Yksi positiivinen asia johtaa helposti toiseen, jolloin mukavasti edenneen työpäivän jälkeen on pakko ottaa vielä yksi puhelu sen sijaan, että siirtyisi viimeisen puolen tunnin ajaksi somen puolelle. Olen huomannut, ettei aamulenkillä alkanutta päivää yksinkertaisesti viitsi heittää lörinäksi.

Tietenkään ihan jokaisena päivänä ei voi onnistua. Olemme vain ihmisiä, joita vaistot ohjaavat tekemään pitkällä tähtäimellä huonoja asioita. Vaikka edellisiltana tai vielä aamulla suunntteli toimivansa toisin, niin joskus sitä vain havahtuu vastanneensa alitajuisesti kebabrullan tai sohvan kutsuun.

Tärkeintä on tehdä hyviä juttuja suurimman osan ajasta. Jos neljä päivää viikossa menee plussan puolelle, niin suunta on positiivinen. Viisi päivää on jo mallisuoritus, ja joskus saatat olla niin kovassa vireessä, että vain yksi päivä viikossa menee ns. reisille. Täydellisyyteen on turhan pyrkiä, joten yksi päivä viikossa joutaakin mennä (ainakin vähän) plörinäksi.

Tee hyviä juttuja, jotka kertautuvat ajan kuluessa. Tee ajasta liittolaisesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *